Chemička Deza z Agrofertu dostal zelenou k převzetí polského konkurenta

Chemička DEZA Valašské Meziříčí.

Chemička DEZA Valašské Meziříčí. Zdroj: ctk

Tržby valašskomeziříčské chemičky Deza, která zpracovává dehet a surový benzol, se předloni snížily o 24 procent na 7,8 miliardy korun. (ilustrační foto)
Petrochemia-Blachownia je polská akciová společnost se sídlem v Blachowni, části města Kędzierzyn-Koźle. Jde o dceřinou společnost maďarské firmy BorsodChem. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Chemička Deza ze skupiny Agrofert může koupit polskou společnost Petrochemia-Blachownia. Fúzi schválil bez podmínek Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Spojení podle něj nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí dosud není pravomocné, řekl předseda úřadu Petr Rafaj.

Úřad posuzoval oblast výroby a dodávek benzenu, toluenu, kyseliny sírové, solventní nafty, těžkého preparátu a nasycených acyklických uhlovodíků.

Tržby valašskomeziříčské chemičky Deza, která zpracovává dehet a surový benzol, se předloni snížily o 24 procent na 7,8 miliardy korun. Chemičce také klesl zisk před zdaněním na 603 milionů korun, v roce 2014 zisk činil 741 milionů. Pokles tržeb způsobily klesající ceny ropy, která ovlivňuje ceny výrobků podniku, zejména oleje na výrobu sazí a benzenu.

Akciovou společnost Deza tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz v Otrokovicích na Zlínsku. V roce 1999 koupil chemičku Agrofert. Ten ještě loni vlastnil předseda ANO Andrej Babiš, začátkem letošního roku ho v souvislosti s novelou o střetu zájmů převedl do svěřenského fondu.

Petrochemia-Blachownia je polská akciová společnost se sídlem v Blachowni, části města Kędzierzyn-Koźle. Jde o dceřinou společnost maďarské firmy BorsodChem. Společnost se zabývá zejména výrobou aromatických uhlovodíků získávaných ze surového benzolu a petrochemických frakcí.