ČKD Kutná Hora ovládl ukrajinský oligarcha Ževago

Konstantin Ževago

Konstantin Ževago Zdroj: forbes.com

Bitva ukrajinského a ruského oligarchy o ČKD Kutná Hora skončila vítězstvím podnikatele a poslance z Kyjeva Konstantina Ževaga. Věřitelský výbor slévárenské firmy, jež prochází reorganizací, minulý týden schválil ukrajinský záchranný plán. O tom ruském už pak ani nehlasoval. Verdikt potvrdil také insolvenční soud.

Po této bitvě však budou následovat další – Ževagův soupeř, Rail Group spolu s ruským podnikatelem Iskandrem Machmudovem, totiž hodlá podle informací deníku E15 rozhodnutí zvrátit u soudu.

„Už napadli celý průběh insolvenčního řízení, odvolají se i proti poslednímu rozhodnutí soudu,“ řekl dobře informovaný zdroj.
Ževago, který je majitelem skupiny Finance a kredit, blízkým spolupracovníkem vězněné bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové a také podnikatelským partnerem Zdeňka Bakaly v jiné firmě Ferrexpo, slíbil za ČKD 485 milionů korun. Ruská Rail Group tuto nabídku přebila – nabídla 691 milionů a další 1,8 miliardy, které mají jít na rozvoj podniku během pěti let. Sama ČKD Kutná Hora však prohlásila, že ruský návrh má nejen formální nedostatky, ale také mu chybí hodnověrné informace o zajištěném financování a odbytu kutnohorských výrobků v Rusku. Dosavadní vlastníci a manažeři ČKD nicméně čelí obvinění Rusů, že s Ukrajinci dlouhodobě spolupracují a samotnou insolvenci firmy narafičili kvůli tomu, aby ji mohli Ževagovi lidé levně koupit.

Podle informací rusky psaného listu Pražský telegraf stojí za nabídkou Rail Group také právě významný byznysmen – ruský podnikatel Iskander Machmudov, který prostřednictvím společnosti UGMK ovládá také kunovického výrobce letadel Aircraft Industries.

To však zatím nebylo oficiálně potvrzeno. Kritici Rusů toho využívají k další kritice – prý není jasné, kdo by byl skutečným investorem.

Ževago sice zatím v Česku vítězí, ale zdá se, že v bitvě s Rusy na území bývalého Sovětského svazu tahá spíše za kratší konec. Jeho Stachanovský závod dodává železniční vagony na ruský trh, pro jejich výrobu však nemůže využívat odlitky z ukrajinského Kremenčukského závodu, jimž Rusové zrušili certifikaci. Právě proto je pro Ževaga tak důležité ovládnout slévárnu ČKD Kutná Hora.

Rusové chtějí u soudu napadnout i to, že věřitelský výbor vůbec jejich návrh nepřipustil ke hlasování, což je podle nich v rozporu s evropskými úmluvami. Podobná soudní bitva jako o samotnou ČKD Kutná Hora se už vede o její dceřinou firmu SCB Foundry, kterou také ovládl Ževago.

Rail Group není jediným věřitelem ČKD Kutná Hora, který si stěžoval na průběh insolvenčního řízení. Na údajně „nekalé zájmy dlužníka ČKD a spřátelených osob“ si dříve stěžovala také společnost E. ON Energie.