CSG staví v Americe továrnu na zápalky do nábojů. Investuje desítky milionů dolarů

Příčinou rostoucí expanze českých zbrojovek do ciziny je podle expertů nabídka kvalitních výrobků za dobré ceny.

Příčinou rostoucí expanze českých zbrojovek do ciziny je podle expertů nabídka kvalitních výrobků za dobré ceny. Zdroj: Pixabay.com

Příčinou rostoucí expanze českých zbrojovek do ciziny je podle expertů nabídka kvalitních výrobků za dobré ceny.
2
Fotogalerie

Po získání 70procentního podílu v italském Fiocchi Munizioni, předním globálním hráči na trhu se střelivem, se Czechoslovak Group (CSG) chystá na velké armádní a policejní tendry v Evropě, Spojených státech i jinde ve světě. Součástí expanze bude i stavba továrny na zápalky do malorážových nábojů ve státě Arkansas. Po bývalé České zbrojovce Uherský Brod, dnes CZ Colt Group, bude společnost podnikatele Michala Strnada dalším českým zbrojařským uskupením vyrábějícím v USA.

„Letos začínáme stavět v Little Rocku ve státě Arkansas velký závod, investice v řádu desítek milionů dolarů už je schválená. Bude to továrna na zápalky do nábojů,“ řekl v rozhovoru pro E15 investiční ředitel CSG David Štěpán, který řídí divizi skupiny Ammo+.

Do čtyř let se v Americe rozběhne plná výrobní kapacita plánovaná na 1,5 miliardy zápalek ročně. Nyní finišuje výběr generálního dodavatele stavby. V podniku vznikne 120 nových pracovních míst.

Fiocchi už v USA vybudovala dvě výrobní pobočky. Se záměrem rozšířit kapacity o třetí závod přišli italští majitelé Fiocchi, Strnadova skupina ho dokončí. Zápalky značky Fiocchi mají podle Štěpána ve světě vynikající pověst. „Výhodnou je, že máme vlastní know-how výroby nejen zápalek, ale i výrobních linek a celého závodu,“ podotkl.

V Itálii má Fiocchi dvě lokace. Je to mateřský závod v Leccu ležícím v Lombardii, další je v Bologni, sídlu prémiové muničky Baschieri & Pellagri. I když je v obou firmách ještě možné zvyšovat výrobu, větší příležitosti pro růst kapacit jsou právě ve Spojených státech. 

Dosud se italská společnost z osmdesáti procent orientovala na střelivo pro sportovce a myslivce. Oproti tomu chce CSG klást důraz na dodávky pro ozbrojené a bezpečnostní složky. „Civilní výrobu budeme držet ve stejném rozsahu, ale mnohem více se zaměříme na zakázky pro armády a policejní sbory. Zároveň budeme rozvíjet produktové portfolio o nové kalibry. Například to bude v zemích NATO velmi rozšířená malorážová munice 5,56 krát 45 milimetrů nebo nové zápalky,“ nastínil Štěpán.

Po půlročním jednání uzavřela CSG koupi většinového podílu ve Fiocchi loni v listopadu. Dohodla se s dosavadními majiteli firmy, tedy s investičním fondem Charme a členy rodiny Fiocchi. Výše transakce podle dostupných informací přesáhla deset miliard korun.

Hodnotou akvizice se Strnadovu zbrojnímu a průmyslovému impériu podařilo překonat dřívější „americký rekord“ České zbrojovky. Ta předloni za stoprocentní podíl v Coltu zaplatila 4,7 miliardy korun v hotovosti a dále vynaložila přes milion kmenových akcií tehdejší CZG.

Czechoslovak Group označila vstup do Fiocchi za největší investici v historii holdingu i českého obranného průmyslu. „Fiocchi je velký výrobce munice, z pohledu Česka jde o velmi významnou akvizici,“ potvrdil šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

Příčinou rostoucí expanze českých zbrojovek do ciziny je podle Hynka nabídka kvalitních výrobků za dobré ceny. „Klíčová je obchodní politika, schopnost uspět v zahraničí. Devadesát procent produkce tyto firmy exportují, musejí proto obstát v mezinárodní konkurenci,“ dodal.  

CSG se orientuje také na velkorážovou munici, výrobu ve skupině reprezentuje slovenská MSM Group a španělská FMG (Fábrica de Municiones de Granada). Tu Strnad koupil v roce 2020 od amerického konglomerátu General Dynamics Land Systems.

VIDEO: Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?

Video placeholde
• Videohub