Strnad nabízí miliardy státní Explosii. Výrobce trhavin by tak posílil na trhu, míní Stanjura

Explosia

Explosia Zdroj: ČTK

Výrobce světoznámé trhaviny Semtex či takzvaných hnacích náplní pro dělostřeleckou munici ráže NATO, po níž kvůli válce na Ukrajině strmě roste poptávka, může získat strategického partnera z domácího zbrojařského hřiště. Do akciové společnosti Explosia plně ovládané státem chce významně investovat a případně kapitálově vstoupit majitel Czechoslovak Group (CSG) Michal Strnad. Posílil by tak svůj byznys. Jako důvod uvádí nespokojenost s tím, jak továrna na výbušniny plní zakázky. Plyne to ze Strnadova dopisu adresovaného premiérovi a ministrům průmyslu a obchodu, financí a obrany. Jeho kopii má deník E15 k dispozici.

 

Klíčový bude postoj rezortu průmyslu, který se k nabídce vlastníka CSG staví neutrálně. Záměr podporuje šéf státní pokladny Zbyněk Stanjura (ODS). Explosia kritiku ohledně kvality dodávek odmítá, momentálně podle svého mluvčího investora nehledá.

„CSG je připravena se okamžitě zapojit do strategického rozvoje Explosie, a to buď formou financování klíčových investic do modernizace, automatizace a rozšíření výroby, nebo přímým kapitálovým vstupem do společnosti,“ napsal členům vlády Strnad. CSG podle něj patří k nejvýznamnějším zákazníkům pardubické firmy založené bývalým Československem v roce 1920.

Zbrojař hodlá Explosii podporovat dlouhodobě. „Námi vyčleněné prostředky odhadujeme v řádu vyšších stovek milionů korun až jednotek miliard během následujících pěti let,“ uvedl Strnad.

Video placeholde
Obchod se zbraněmi • Videohub

Ministerstvo průmyslu a obchodu možný vstup soukromého subjektu do státní akciové společnosti nevylučuje. Jasně se však nevyjádřilo. „S akciemi společnosti Explosia lze nakládat pouze po předchozím souhlasu vlády a při splnění dalších podmínek daných zákonem o majetku České republiky,“ uvedl mluvčí rezortu David Hluštík.

Ministr financí Stanjura deníku E15 potvrdil, že Strnadův dopis obdržel. Míní, že jeho vládní kolega Jozef Síkela (STAN) by měl nabídku CSG posoudit. „Rozhodující slovo bude mít vláda, ale doporučení by mělo dát ministerstvo průmyslu. Je to jeho portfolio. Obecně bych proti posílení investic do státní akciové společnosti nebyl,“ řekl.

Podle Stanjury zažívá český obranný průmysl nebývalou konjunkturu a zakázky očekává i do budoucna. „Pokud by se nám povedlo zvýšit výkonnost tohoto odvětví, bylo by to dobře jak pro obranyschopnost naší země a její ekonomiku, tak pro příjmy státního rozpočtu,“ dodal.

Explosia o spojení se strategickým partnerem v současnosti neuvažuje. „Co se týká kapitálové účasti, není na pořadu dne,“ uvedl mluvčí firmy Martin Vencl. Hospodářské výsledky společnosti za poslední tři roky podle něj umožňují investovat do výroby každoročně přes sto milionů korun. „Nyní dokonce realizujeme investice do navýšení kapacity výroby a zajištění maximální bezpečnosti provozu ve výši půl miliardy,“ podotkl Vencl.

Pokud by vláda na Strnadovu nabídku kývla, měla by si podle odborníků pojistit zejména to, aby Explosia zůstala zachována jako celek ve své stávající podobě. Jedině tak má šanci uchovat si v celosvětovém měřítku unikátní know-how, soudí experti.

Pro výrobu vojenské munice je firma strategicky důležitá, protože je v ČR jediným dodavatelem klíčových materiálů, jako jsou takzvané střeliviny, výmetné nálože a právě hnací dělostřelecké náplně. Kritickým omezením Explosie je však její závislost na dodávkách nitrocelulózy ze sousední společnosti Synthesia, která spadá do holdingu Agrofert vloženého expremiérem a šéfem ANO Adrejem Babišem do svěřenských fondů.

Ještě v devadesátých letech tvořila Explosia se Synthesií jeden provázaný státní subjekt, později začleněný pod bývalou skupinu Aliachem. Tu Babiš koupil a Explosii pak vládě prodal zpět. Na obchodu stát prodělal téměř 900 milionů korun. 

Přední české zbrojařské uskupení CSG má na investici či kapitálovém vstupu do Explosie za zhoršené bezpečnostní situace ve světě enormní zájem, důležité jsou pro něj dodávky pro českou, slovenskou, polskou a také pro ukrajinskou armádu.

Pod CSG spadá slovenská munička MSM Group, která s Expolosií spolupracuje od roku 2014. Obě firmy se podle Strnada společně podílely na vývoji moderních bimodulárních hnacích náplní pro střelivo do houfnic ráže NATO 155 milimetrů. Tato munice je aktuálně velmi žádaná. O samotné dělostřelecké granáty bez hnacích náplní však zákazníci nestojí. Oba komponenty tvoří nedílný celek stejně jako projektil a prachová nábojnice například pistolového střeliva.    

Strnad si stěžuje na špatnou kvalitu hnacích náplní, která podle něj zapříčinila zpoždění dodávek pro slovenské a polské ozbrojené síly, a dokonce měla vést i k úplnému zrušení některých kontraktů. „V současnosti je kvalita dodávek od Explosie problém nejen obchodní, ale hlavně bezpečnostní v situaci, kdy v souvislosti s ruskou agresí proti Ukrajině pracujeme na projektech pro českou armádu, státy NATO i pro Ukrajinu,“ stojí v dopisu majitele CSG pro premiéra a ministry. Vzhledem k tomu, že evropské kapacity muniční výroby jsou nyní plně vytíženy, závisí na spolehlivosti střeliva dodávaného českými firmami podle Strnada obrana Ukrajiny i zemí NATO.  

Explosia však tyto výhrady odmítla. „Za letošní ani loňský rok neevidujeme jedinou reklamaci ze strany CSG. Naopak v nedávném dotazníku zákaznické spokojenosti člen skupiny CSG odebírající naše moduly ohodnotil kvalitu našich výrobků nejlepším možným ohodnocením,“ reagoval na kritiku mluvčí státní firmy.

Pardubická továrna zaměstnává 560 lidí. Nebývalá poptávka po výbušninách jí má letos vygenerovat rekordní tržby ve výši 1,2 miliardy korun, zisk očekává vedení Explosie kolem 200 milionů. Aby uspokojila všechny zákazníky, potřebovala by firma přijmout desítky nových pracovníků.