Další američtí těžaři omezují frakování, ropa je příliš levná

Ilustrační foto (zařízení pro frakování)

Ilustrační foto (zařízení pro frakování) Zdroj: Joshua Doubek, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Někteří největší těžaři ropy a zemního plynu z břidličných hornin ve Spojených státech začínají poprvé po letech růstu snižovat těžbu. Podřizují se tak realitě, kdy je na globálním trhu nadbytek ropy, který tlačí její cenu dolů. Informuje o tom server The Wall Street Journal (WSJ).

Ještě loni američtí těžaři pokračovali ve vysoké těžbě, přestože ceny ropy klesly z téměř 100 dolarů za barel v polovině roku 2014 na zhruba 30 dolarů na konci loňského roku. Výsledky hospodaření, které firmy zveřejňují v posledních dnech, již potvrzují velmi nepříznivý vývoj těžby z břidlic.

Po letech zvyšování těžby ropy a plynu ve státech Oklahoma, Severní Dakota a Texas tak firmy Continental Resources, Devon Energy a Marathon Oil oznámily, že letos plánují snížit těžbu o zhruba deset procent. Společnost EOG Resources pak těžbu hodlá snížit o pět procent. EOG, kterou analytici považují za jednoho z nejefektivnějších těžařů z břidlic v USA, se loni propadla do ztráty. Stejně tak i společnost Whiting Petroleum, která byla kdysi považována za největšího producenta ropy v Severní Dakotě.

Crude Oil

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) nadále těží na maximum, což zvyšuje tlak na některé těžaře. Zejména pak na ty, kteří v USA těží z břidlic, jejichž těžba je nákladnější. Minulý týden ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie Alí Nuajmí otevřeně řekl, že problémy s vysokou nabídkou se vyřeší, až nízké ceny donutí firmy zastavit těžbu ropy, která je nejdražší z hlediska těžby a prodeje.

Těžba pokračuje kvůli úvěrům

Těžaři ropy z břidlic v USA jsou nyní efektivnější, protože se jim podařilo snížit náklady na vrty a těžit z nich více ropy a plynu. Díky tomu mohli pokračovat v těžbě i při poklesu cen ropy. Mnoho firem však bylo nuceno pokračovat v těžbě i proto, aby měly peníze na platbu úroků z úvěrů nebo leasingu.

Konzultační společnosti IHG odhaduje, že těžba ropy v USA by mohla v létě klesnout na 8,3 milionu barelů denně z nynějších více než devíti milionů barelů denně. Pokud se tak stane, mohlo by to vrátit ceny ropy nad 40 dolarů za barel. IHS ale zároveň upozorňuje, že pokud budou ceny vyšší, budou někteří producenti v pokušení vrátit se znovu k těžbě. To by mohlo vést k tomu, že se ceny znovu prudce sníží, možná až na nižší úroveň, než jsou teď.

Americká ropa uspokojuje asi deset procent světové denní spotřeby této suroviny. Spojené státy se tak dostávají na zhruba stejnou úroveň jako Rusko a Saúdská Arábie.