Další dodavatelé energií končí. Corasta se zbavila tisíců zákazníků

Po skončení dodavatelů Bohemia Energy, Kolibřík Energie nebo Eagle Energy se z trhu dodávek elektřiny stahuje firma Corasta.

Po skončení dodavatelů Bohemia Energy, Kolibřík Energie nebo Eagle Energy se z trhu dodávek elektřiny stahuje firma Corasta.

Počet dodavatelů energií v Česku dál klesá. Úplný konec, prodej části zákazníků či zákaznického kmene se nově týká nejméně pěti společností.
Výčet dodavatelů, kteří při dramaticky vysokých cenách na energetické burze ve stávající podobě nepřežijí, není u konce.
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí
4
Fotogalerie

Počet dodavatelů energií na tuzemském trhu dál klesá. Úplný konec, prodej zákazníků či nabízení zákaznického kmene se nově týká nejméně pěti dalších společností, jejichž souhrnný počet odběratelů dosahuje vyšších jednotek tisíc. Další firmy zase ruší fixace cen, což podle analytiků značí finanční potíže.

Po skončení dodavatelů Bohemia Energy, Kolibřík Energie nebo Eagle Energy se z trhu dodávek elektřiny stahuje firma Corasta, která měla zhruba čtyři tisíce zákazníků. Část klientů podle stránek Corasty přejde ke konkurenční společnosti AZ Energies. Sama si podle zdroje deníku E15 ponechá nižší stovky z nich, protože jich momentálně nedokáže zásobovat více. 

„Společnost AZ Energies se tak od prvního listopadu stává novým dodavatelem elektřiny pro maloodběratele, kterých se tento převod týká. Všichni  maloodběratelé budou informováni o tomto postoupení oběma společnostmi,“ píše Corasta na svých stránkách s tím, že přechod se netýká odběratelů plynu, jimž bude firma dodávky nadále zajišťovat.

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

Podobnou cestu zvolila společnost Blue Gas, jejíž zákaznický kmen je však o řád tenčí. Dodavatel K-Gas ke konci roku zcela ukončí činnost. 

Výčet dodavatelů, kteří při dramaticky vysokých cenách na energetické burze ve stávající podobě nepřežijí, tím ale není u konce. Na trhu podle zdroje deníku E15 sondují možnost prodeje zákazníků nejméně další dvě společnosti, z nichž ta větší má nižší jednotky tisíc odběratelů. 

Do potíží se dostává i středně velký dodavatel Armex se šedesáti tisíci zákazníků, jak v úterý uvedl deník HN. Společnost nyní tarify odběratelů převádí z režimu fixovaných cen na takzvaný spotový produkt, u něhož ceny kopírují vývoj na burze. Přestože firma mluví o výhodné změně, zákazníci si kvůli ní mnohonásobně připlatí. 

„Tento způsob neférového jednání se zákazníky značí, že firma už si původní tarify nemůže dovolit. Vážnost situace dokresluje i to, že si dodavatel musí být vědom hrozby odlivu velkého počtu zákazníků,“ říká zdroj, který si nepřál být jmenován.

Problémem je podle něho zejména skutečnost, že lidé, kteří si vybrali zafixované ceny, chtějí minimalizovat rizika, přičemž spotový trh je s tímto záměrem v přímém rozporu. To potvrzují i všichni experti, kteří přinejmenším nezkušené zákazníky od spotových produktů odrazují. 

Na trhu s energiemi působí podle operátora trhu (OTE) něco málo přes sto podniků, které mají alespoň sto odběrných míst. Analytici se domnívají, že na začátku jara jich může být o čtvrtinu méně a zároveň se velká část zákazníků přesune k největším hráčům. Na úkor menších či končících dodavatelů podle nich posílí firmy ČEZ, innogy, E.ON, Pražská energetika, Pražská plynárenská nebo MND.

Dosluhující vláda se snaží dopad vysokých cen energií na domácnosti alespoň omezit. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček v úterý uvedl, že asi desetina českých domácností je kvůli vysokým cenám plynu a elektřiny ohrožena energetickou chudobou, a proto bude mít nárok na jednorázové dávky. Vláda minulý týden schválila také snížení DPH u elektřiny a plynu na nulu a zrušení poplatku za obnovitelné zdroje pro odběratele do výše průměrné roční spotřeby tří megawatthodin.