Další nákupy? Křetínského EPH krouží okolo elektrárny a tepláren v Polsku

Polská uhelná elektrárna Rybnik

Polská uhelná elektrárna Rybnik Zdroj: CC BY-SA 3.0: MOs810; Wikimedia

Francouzský energetický koncern EDF zahájil výprodej svých polských aktiv. Jedná se o teplárny, které zásobují 15 procent polského trhu, a velkou uhelnou elektrárnu Rybnik. Ta vyrábí kolem sedmi procent celkové spotřeby Polska. Nejvážnějším zájemcem o majetek v hodnotě přes 12 miliard korun je údajně český Energetický a průmyslový holding (EPH).

EDF si už na pomoc s plánovaným obchodem najal právní firmu Dentons a investiční banku Rothschild. Uvedl to polský ekonomický deník Puls Biznesu, citovaný agenturou Reuters. Francouzi podle něj chtějí svá aktiva prodat v celku, transakce se má uskutečnit zhruba v polovině letošního roku.

„Česká energetická firma EPH je nejpravděpodobnějším potenciálním kupcem polských aktiv EDF,“ napsal podle Reuters Puls Biznesu. Tuzemská firma se k tomu odmítla vyjádřit. „EPH zásadně nekomentuje mediální spekulace, stejně tak nehovoříme o akvizičních záměrech,“ řekl serveru E15.cz mluvčí EPH Daniel Častvaj.

Ztrátová výroba elektřiny

EPH, který se v posledních dvou letech v Evropě rozmáchl k mohutné expanzi, v Polsku již ovládá černouhelný důl PG Silesia. Ten se nachází na jihu země ve stejné oblasti jako uhelná elektrárna Rybnik.

Reuters nicméně připomíná, že by se Rybnik mohl Francouzům těžko prodávat. Výroba elektřiny v Polsku je totiž většinou ztrátová kvůli nákladům na emise CO2 a stárnoucí infrastruktuře, která vyžaduje neustálé investice. Naopak o teplárny EDF by se údajně mohl ucházet státní plynárenský podnik PGNiG.

Rybnik byl postaven na počátku 70. let minulého století. S kapacitou přes 1775 megawattů patří mezi největší elektrárny v zemi. Pro srovnání, největší česká uhelná elektrárna Prunéřov II má instalovaný výkon 1050 megawattů a Temelín přes 2000 megawattů.

Masivní nákupy

EPH, jehož hlavními akcionáři jsou miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, přebírá rozsáhlá aktiva po celé Evropě. Zkušenosti má i s nákupy od EDF. Koncem loňského června holding od francouzského koncernu získal podíl 95,6 procenta v maďarských teplárnách Budapesti Erömü a v roce 2013 převzal od Francouzů 49procentní podíl ve Stredoslovenské energetice.

Zatím poslední ohlášenou akvizicí EPH je koupě britské uhelné elektrárny Lynemouth, která by se měla přestavět na biomasu. Před tím, v prosinci, holding podepsal dohodu o koupi zhruba dvoutřetinového podílu italského Enelu v podniku Slovenské elektrárne.

EPH patří k největším energetickým firmám ČR
Vizitka Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který se s německou energetickou skupinou RWE dohodl, že od ní odkoupí uhelnou elektrárnu v britském Lynemouth:
EPH vznikl v roce 2009 jako společný podnik skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, firmy J&T a podnikatele Daniela Křetínského. Zaměřil se na podnikání v energetice a průmyslu.

Holding zahrnuje více než 40 podniků v tuzemsku, na Slovensku, v Polsku, Německu, Británii a Itálii, působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny a tepla či dodávek tepla. EPH se svou činnost snaží rozšiřovat, v poslední době je aktivní v pořizování nových akvizic.

Firma projevuje zájem o německé aktivity švédské společnosti Vattenfall (při koupi chce spolupracovat s PPF), předloni na podzim se EPH dohodl na převzetí britské černouhelné elektrárny Eggborough u Leedsu. Loni v září holding oznámil, že zahájil přípravu na možné ukončení provozu této elektrárny kvůli pokračujícímu poklesu cen elektřiny a vysoké uhlíkové daně.

Začátkem loňského roku EPH avizoval nákup šesti plynových a jedné tepelné elektrárny v Itálii. Tyto energetické zdroje mají celkový instalovaný výkon 4500 MW, což je více než výkon tuzemských jaderných elektráren Temelín a Dukovany dohromady.

Společnost EP Energy, spravující energetické aktivity EPH, také loni koncem června oznámila, že koupila od francouzské firmy EdF podíl 95,6 procenta v maďarských teplárnách Budapesti Erömü.

V prosinci EPH podepsal dohodu o koupi zhruba dvoutřetinového podílu italské společnosti Enel ve společnosti Slovenské elektrárne (SE) je dalším pokračováním expanze EPH na Slovensku. Již dříve holding na Slovensku koupil podíly ve Slovenském plynárenském priemyslu, ve Stredoslovenské energetice či firmě NAFTA, která uskladňuje plyn a těží ropu.

Holding je podle svých vlastních údajů klíčovým přepravcem ruského zemního plynu do EU, největším dodavatelem tepla v ČR, druhým největším českým výrobcem elektřiny (po společnosti ČEZ) a třetí největší těžební společností v Německu.

V ČR kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.

V Německu pak společnost EPH vlastní těžební společnost Mibrag a firmu HSR, jež provozuje hnědouhelnou elektrárnu Buschhaus a povrchový důl Schöningen. V Polsku EPH ovládá společnost PG SILESIA, provozující černouhelný důl.

EPH předloni meziročně vzrostly tržby o 15 procent na 3,665 miliardy eur (více než 100 miliard korun). Provozní zisk se zvýšil o 200 milionů eur na 1,394 miliardy eur (38,4 miliardy Kč). Výše aktiv EPH meziročně klesla kvůli prodeji podílu ve slovenském obchodníkovi s plynem SPP z 12,4 miliardy eur v roce 2013 na 10,3 miliardy.

V prvním pololetí 2015 vzrostl EPH provozní zisk meziročně o 21,8 procenta na 832 milionů eur (22,5 miliardy korun). Na výsledku se z velké části podílela vznikající dceřiná firma EP Infrastructure (EPIF), pod kterou hodlá EPH začlenit všechny své infrastrukturní společnosti ve střední Evropě.

Podniky holdingu zaměstnávají více než 12 tisíc lidí.

Akcionáři EPH jsou Daniel Křetínský a Patrik Tkáč (podle webových stránek firmy drží dvě třetiny hlasovacích práv) a investoři z J&T. Podíl v holdingu měl dříve také Kellner, předloni ho ale spolumajitelům prodal. Zdroj: čtk