Další úpadek: Vítkovice Power Engineering dluží přes dvě miliardy

Jan Světlík

Jan Světlík Zdroj: e15 anna vackova

Ostravský krajský soud poslal společnost Vítkovice Power Engineering do úpadku. Firma, která je součástí strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka, dluží přes dvě miliardy korun. Z toho zhruba 500 milionů korun jsou dluhy po splatnosti. Soud jmenoval insolvenčním správcem Davida Vandrovce.

Přezkumné jednání a schůze věřitelů se budou konat 29. respektive a 30. listopadu v Domě kultury města Ostravy. Insolvenční návrh podala brněnská společost Wetag, později i představenstvo samotné krachující firmy.

Samosoudce David Stošek v usnesení uvedl, že z dokladů předložených dlužníkem vyplynulo, že firma je opravdu v insolvenci. Proto úpadek vyhlásil. Nerozhodl ale o požadavku dlužníka na reorganizaci. Reorganizace je jednou z možností, jak úpadek řešit. Další variantou je například konkurz. „S rozhodnutím o úpadku soud nespojil rozhodnutí o způsobu řešení dlužníkova úpadku, neboť společně s návrhem dlužník nepředložil soudu reorganizační plán,“ uvedl soudce.

O dalším postupu se tak rozhodne až na schůzi věřitelů. Ti se přikloní k reorganizaci, nebo konkurzu. „Pokud přistoupí k reorganizaci, dlužník dostane čas na zpracování reorganizačního plánu,“ řekla Olšovská. Dodala, že soud musel pro schůzi hledat sál s dostatečnou kapacitou. Ani největší jednací síň v budově krajského soudu by ale nepojala tolik lidí, kolik se jich očekává na věřitelském výboru. Proto soudce zvolil sál Domu kultury města Ostravy.

Výběr informací o současných problémech společnosti Vítkovice
Výběr informací o současných problémech společnosti Vítkovice Holding (soud dnes poslal do úpadku společnost Vítkovice Power Engineering):

- Letos v dubnu ostravský krajský soud zahájil insolvenční řízení s firmami Vítkovice Power Engineering (VPE) a Vítkovice Mechanika ze skupiny Vítkovice Holding. Návrh podaly brněnské společnosti Wetag Invest a PRH Estate ze skupiny Wetag. Wetag ČTK sdělila, že jako obchodní příležitost skoupila pohledávky za oběma firmami.

- V květnu soud zamítl návrh společnosti PHR Estate na Vítkovice Mechanika. Věřiteli se podle soudu nepodařilo prokázat, že je dlužník v úpadku. PHR Estate v insolvenčním návrhu uvedl, že má za společností pohledávku 500.000 korun.

- Vítkovice Power Engineering (VPE) podaly 18. srpna insolvenční návrh samy na sebe a spojily ho s návrhem na povolení reorganizace. Krajský soud, který původně nařídil jednání o úpadku společnosti VPE, po návrhu jejího představenstva jednání zrušil. Dnes poslal VPE do úpadku. Společnost dluží přes dvě miliardy korun, z toho zhruba 500 milionů korun po splatnosti.

- Letos v červnu podal slovenský podnikatel Pavol Krúpa prostřednictvím své společnosti Arca Capital nabídku na odkup pohledávky Raiffeisenbank za některými společnostmi vítkovické skupiny. Arca vyjádřila zájem o pohledávky společností Vítkovice Heavy Machinery a.s., Vítkovice Mechanika s.r.o., Vítkovice Revmont a.s., Vítkovice Power Engineering a.s. a Vítkovice Doprava a.s. Krúpa nabídl 45 procent nominální hodnoty pohledávek, nabídka platila do 22. června. Dluhy Vítkovic u Raiffeisenbank v hodnotě okolo 800 milionů korun podle červencového vyjádření mluvčí strojírenské společnosti Evy Kijonkové nakonec odkoupil podnikatel Martin Ulčák.

- Letos v srpnu bylo zahájeno insolvenční řízení se společností Vítkovice Gearworks. Návrh podala Wetag Invest a týká se pohledávky za více než dva miliony korun. Wetag ji nabyla na základě smlouvy o postoupení pohledávky od původního věřitele, ostravské společnosti Concia tech. Wetag žádá, aby soud poslal Vítkovice Gearworks rovnou do konkurzu.

- Společnost Vítkovice 23. srpna oznámila, že další firma z holdingu, společnost Vítkovice Envi, na sebe podala návrh na insolvenci. Má zhruba 130 věřitelů. Z celkových dluhů 155 milionů korun firma označila 153 milionů za nezajištěné pohledávky.

- Vítkovice Power Engineering (VPE) je dceřinou firmou společnosti Vítkovice, a.s. Zaměřuje se na inženýring pro energetiku, chemii a petrochemii a výrobu a dodávky ocelových konstrukcí. VPE patří k hlavním součástem skupiny a zaměstnává 1138 lidí. Základní kapitál má jednu miliardu korun. Za účetní období roku 2015 měla čistý obrat zhruba 3,2 miliardy korun.

- Společnost Vítkovice Envi vyrábí nádrže pro bioplynové stanice, čistírny odpadních vod a skladování a zaměstnává 100 lidí. Jde o stoprocentní dceřinou společnost firmy Vítkovice Power Engineering (VPE). Základní kapitál má 79 milionů korun.

- Společnost Vítkovice Gearworks je mimo jiné dodavatelem atypických převodových skříní a ozubených dílů až po kompletní pohony do různých odvětví průmyslu. Základní kapitál má 100 milionů korun.

- Společnost Vítkovice Mechanika poskytuje různé služby v hutním, strojírenském a energetickém průmyslu. Základní kapitál má 155 milionů korun.

- Celá skupina Vítkovice se v loňském roce dostala do konsolidované ztráty 82,25 milionu korun. V roce 2014 přitom konsolidační celek vytvořil zisk 342,13 milionu korun. Vítkovice ale loni o 621 milionů korun zvýšily rezervy a opravné položky a měly provozní zisk. Tržby Vítkovicím klesly o 2,13 miliardy korun (16,4 procenta) na 10,87 miliardy korun. Hospodářské výsledky schválila valná hromada mateřské společnosti Vítkovice, a. s. v červnu. Akcionáři tehdy rovněž schválili podmínky, za nichž si skupina bude moci vzít od čtyř bank syndikovaný úvěr 6,837 miliardy korun.