Do jednání o prodeji SPP zasáhne vláda

plynovod

plynovod Zdroj: profimedia.cz

Spekulace o možném prodeji 49 procent akcií Slovenského plynárenského průmyslu začínají mít jasné obrysy. Přiznal je rezort hospodářství a potvrdil nejvážnější uchazeč, Energetický a průmyslový holding (EPH), kterému šéfuje Daniel Křetínský. EPH by měl odkoupit akcie minoritního vlastníka Slovak Gas Holding, konsorcia složeného z E. ON Ruhrgas a Gdf Suez.

Holding slovenských a českých miliardářů jedná o odkoupení několik měsíců. Loni v květnu provedl ve Slovak Gas Holding hloubkovou prověrku. S ní byl zřejmě spokojen, protože před několika dny minoritní akcionář napsal státu, že „jednání zainteresovaných stran postupují pozitivně i ve všech zásadních otázkách týkajících se smlouvy o koupi a prodeji akcií“.

Teď vstoupí do hry stát, který vlastní 51 procent, i když bez manažerské kontroly v podniku. Tu si drží, v podobě většiny hlasů v představenstvu, Slovak Gas Holding. Ministr hospodářství Tomáš Malatinský vypracoval informativní materiál o změně vlastnické struktury.

S ním nebyl spokojený premiér Robert Fico a ministra požádal o doplnění. Fico totiž před časem oznámil, že by nejraději získat zpět manažerskou kontrolu v SPP nebo většinu v představenstvu. Mohl by tak rozhodovat o chodu podniku.

Čtěte také:

Fico je vstřícnější k plánům Křetínského

EPH má na dosah rekordní mnohamiliardový úvěr

Jan Žižka: Fico a čeští boháči – sňatek z rozumu?

Nemožnost zasahovat do návrhů cen plynu, která mu vadila nejvíce, premiér vyřešil. Ve středu mu jeho poslanci definitivně odhlasovali změnu legislativy, takže o cenových návrzích bude nově rozhodovat valná hromada s většinou zástupců státu, nikoli představenstvo. Toto pravidlo se týká více energetických firem, hlavním záměrem ale bylo ovládnout situaci v SPP.

„Myslím, že stát jako většinový akcionář má do toho co mluvit. Proč by Němci a Francouzi měli rozhodovat, zda poroste cena plynu na Slovensku?“ zdůvodňoval .

Slovenský plyn

Slovenský plynárenský průmysl s více než 150letou tradicí má dva akcionáře: stát, který prostřednictvím Fondu národního majetku drží 51procentní podíl, a konsorcium Slovak Gas Holding sestávající z firem E. ON Ruhrgas a Gdf Suez. Holding získal 49 procent akcií v roce 2002 za tehdejších 130 miliard slovenských korun, přibližně 107 miliard českých korun. Navzdory menšímu podílu společnosti získaly od státu na oplátku manažerskou kontrolu v podniku.