Dodavatelé energií straší klienty pokutami za přechod ke konkurenci

Už před letošní novelou energetického zákona
se dala smlouva vypovědět bez sankcí od podpisu až do pěti dnů před zahájením dodávek. Obchodníci
to dodržovali. Teď se tato doba posunula až na 15 dnů po zahájení dodávek a najednou Bohemia Energy a další tvrdí, že domácnostem běží lhůta na výpověď bez sankce až po spuštění dodávek, a ne po podpisu smlouvy.

Už před letošní novelou energetického zákona se dala smlouva vypovědět bez sankcí od podpisu až do pěti dnů před zahájením dodávek. Obchodníci to dodržovali. Teď se tato doba posunula až na 15 dnů po zahájení dodávek a najednou Bohemia Energy a další tvrdí, že domácnostem běží lhůta na výpověď bez sankce až po spuštění dodávek, a ne po podpisu smlouvy. Zdroj: ctk

Někteří obchodníci s energiemi vymysleli další způsob, jak svým zákazníkům znechutit přechod ke konkurenci. Dotýká se domácností, které podepsaly novou smlouvu, ale musejí počkat i několik měsíců, než budou elektřinu a plyn brát od nového dodavatele. Mezitím si však našly ještě výhodnější nabídku.

Od letoška mohou lidé novou smlouvu vypovědět bez sankcí do 15 dnů po zahájení dodávek energií a odejít ke konkurenci. Jenže obchodníci si zákon vyložili tak, že zákazníci mají nárok na výpověď bez pokuty až po zahájení dodávek. Za výpověď před tímto datem začali po odběratelích požadovat sankce.

„Z dotazů spotřebitelů v naší právní poradně víme, že takto postupují například společnosti Bohemia Energy, Comfort Energy a X Energie. Vyžadování smluvní pokuty je ale protizákonné,“ říká šéf právního servisu dTestu Lukáš Zelený. Energetický regulační úřad, který dohlíží na ochranu spotřebitele na trhu s energiemi, potvrdil, že se k této praktice uchýlilo vícero společností.

Na konci dubna ERÚ vydal výkladové stanovisko, v němž doporučil obchodníkům, aby akceptovali výpovědi smluv bez sankcí už od jejich uzavření. ERÚ se odvolává na evropskou směrnici o ochraně spotřebitele i na právní názor ministerstva průmyslu a obchodu.

Největší z tuzemských alternativních dodavatelů Bohemia Energy s názorem ERÚ nesouhlasí. Sice od konce dubna zákazníkům neúčtuje pokutu za znemožnění dodávek, zároveň ale bude takové výpovědi považovat za neúčinné.

„Obrátíme se na Evropskou komisi, zda je možné udržovat v českém právním řádu opatření umožňující vypovídání smluv od okamžiku jejich sjednání až do 14 dnů ode dne zahájení dodávek.

Jde podle nás o opatření na ochranu tradičních dodavatelů,“ říká mluvčí Bohemia Energy Alžběta Štastná.
Potíž je v tom, že výklad ERÚ není pro obchodníky závazný. „Závazné právní stanovisko může vydávat jen soud,“ říká mluvčí ERÚ Lucie Wondřichová. Úřad se jím bude řídit, pokud bude řešit spor mezi zákazníkem a obchodníkem.