Dohoda o dodávkách plynu na Ukrajinu je blízko, slibuje Evropská komise

Gazprom (ilustrační foto)

Gazprom (ilustrační foto) Zdroj: Gazprom

Rusko, Ukrajina a Evropská komise mohou dosáhnout dohody o dodávkách plynu na Ukrajinu a přes její území dál do Evropy do konce tohoto měsíce. Všechny strany ovšem musí projevit vůli vyřešit zatím otevřené otázky. Řekl to dnes místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. Ukrajinský ministr energetiky Volodymyr Demčyšyn později prohlásil, že uzavření dohody s Moskvou o zimních dodávkách plynu čeká do konce příštího týdne.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak minulý týden oznámil, že Rusko se dohodlo s EU na podmínkách zimních dodávek plynu na Ukrajinu. Zároveň potvrdil, že Rusko je připraveno poskytnout Ukrajině podobnou slevu jako sousedním zemím, například Polsku. Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller, který se jednání rovněž zúčastnil, upozornil, že výše slevy zatím nebyla stanovena.

Demčyšyn dnes řekl, že za přijatelnou cenu považuje 220 dolarů (téměř 5300 korun) za 1000 metrů krychlových. Řekl také, že Ukrajina zřejmě nebude potřebovat ruský plyn, pokud se jí podaří do začátku zimní sezony, což je do poloviny října, uložit do zásobníků 19 miliard metrů krychlových plynu. V polovině září měla Ukrajina v zásobnících 15 miliard metrů krychlových plynu a podle plynárenské skupiny Ukrtransgaz se zásobníky každý den plní o dalších zhruba 49 milionů metrů krychlových.

Dohoda uzavřená ještě do konce září by podle Šefčoviče vyslala uklidňující signál, že Evropa během nadcházející zimy obdrží stabilní dodávky plynu. „Měli jsme dvě velmi dobrá kola bilaterálních schůzek s ukrajinskými a ruskými delegacemi. Teď máme text, na kterém pracujeme, a já doufám, že do konce měsíce budeme moci přikročit k poslednímu kolu vyjednávání,“ citovala jej agentura Reuters.

Rusko loni v červnu přestalo na Ukrajinu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí dodávky. Zásobování Gazprom obnovil až díky dohodě z loňského října, podle které Ukrajinci musejí platit za dodávky předem.

Představitelé obou zemí jednají o dodávkách každé čtvrtletí, v červnu se však Ukrajina a Rusko neshodly na ceně a Ukrajina přestala od července ruský plyn odebírat s tím, že ho zatím nepotřebuje. Rusko chtělo po Ukrajině za 1000 metrů krychlových plynu 247 dolarů, což je zhruba stejně, co platila Ukrajina do té doby. Kyjevu se ale cena zdála příliš vysoká.

Tranzit do Evropy

Přerušení dodávek na Ukrajinu by mohlo ohrozit tranzit plynu do Evropy, která kryje ruským plynem asi třetinu své spotřeby. Zhruba polovina tohoto plynu je přepravována přes Ukrajinu. Kvůli cenovým sporům Gazprom zavřel Kyjevu kohoutek s plynem v zimě na přelomu let 2005 a 2006 a pak 2008 až 2009, což postihlo i dodávky evropským odběratelům.

Spotřeba plynu na Ukrajině se obvykle pohybuje kolem 50 miliard krychlových metrů ročně. Zhruba polovinu spotřeby je země schopna uspokojit z vlastních zdrojů, zbytek tvoří dovoz, především z Ruska. Podle údajů ukrajinské státní společnosti Ukrtransgaz měl loni ruský plyn na celkové spotřebě podíl 36 procent a plyn z domácích zdrojů 51 procent. Zbývajících 13 procent tvořil plyn dovezený z Evropské unie přes Polsko, Slovensko a Maďarsko.