Důl Paskov zatím zůstává v provozu, tři tisíce zaměstnanců si oddechly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Vedení těžební společnosti NWR ponechá ztrátový důl Paskov v provozu ještě minimálně do konce příštího roku, jeho další budoucnost je ale nejistá. O uzavření severomoravského dolu s třemi tisíci zaměstnanci, který NWR vlastní skrze firmu OKD, se kvůli vysokým nákladům na provoz hovoří již delší dobu.

„Problém dolu Paskov je v tom, že jeho nákladovost je zhruba dvojnásobná oproti průměru celého OKD. A při dnešních cenách je jeho provoz neudržitelný, to je prostě fakt,“ řekl finanční ředitel NWR Marek Jelínek. Průměrné náklady na těžbu jedné tuny uhlí jsou ve skupině NWR 84 eur.

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík informaci uvítal: „Vidím to jako světlo na konci tunelu. Předpokládám, že vedení firmy chce získat čas a o osudu dolu rozhodnout až v době, kdy se snad zlepší situace na trhu.“

Ztrátové černé uhlí
NWR se v posledních letech potýká s nepříznivým prostředím na trhu kvůli poklesu cen černého uhlí. Loni firma vykázala čistou ztrátu jeden milion eur (25,7 milionu korun) po zisku 130 milionů eur v roce 2011. V letošním prvním pololetí NWR hospodařila se ztrátou 395,7 milionu eur (10,2 miliardy korun), do výsledků se ale promítlo snížení hodnoty těžebních aktiv o 307 milionů eur kvůli dlouhodobě nízkým cenám uhlí.

Podle odboráře je každé prodloužení činnosti pro kolegy z Paskova dobrou zprávou. „Navíc uzavření by mi připadalo jako krátkozraké. Zvlášť proto, že v podzemí zůstává 23 milionů tun kvalitního uhlí,“ doplnil. Server E15.cz již dříve napsal, že uzavření dolu může stát kolem jedné miliardy korun.

NWR ve zprávě k pololetním výsledkům uvedla, že prodej Paskova se nyní zdá nepravděpodobný. Firma proto zvažuje, že by dočasně nebo trvale ukončila jeho provoz, k žádnému rozhodnutí ale zatím nedospěla.

„I když vezmete ten nejhorší možný scénář, kdy se Paskov skutečně zavírá a přestává existovat, tak k takovému kroku nedojde dřív než zhruba na konci roku 2014,“ vysvětlil Jelínek.

Vývoj akcií NWR na pražské burze:Vývoj akcií NWR na pražské burzeVývoj akcií NWR na pražské burze

Firma si podle Jelínka uvědomuje závažnost té situace jak pro zaměstnance, tak pro celý moravskoslezský region a záležitost prý řeší. Ve hře je údajně možnost uplatnění zaměstnanců z Paskova v jiných provozech.

NWR prostřednictvím černouhelné firmy OKD vlastní v Česku čtyři doly. Kromě Paskova to jsou ještě Darkov, Karviná a ČSM. Loni se v dolech OKD vytěžilo 11,2 milionu tun uhlí. Kromě toho NWR vlastní polský důl Debiensko, kde ale zatím netěží.