Electrica zvažuje koupi rumunských aktiv ČEZ v konsorciu, tvrdí Reuters

Logo skupiny ČEZ

Logo skupiny ČEZ Zdroj: ČTK

Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
Rumunský větrný park Fantanele-Cogealac společnosti ČEZ
ČEZ
ČEZ
6
Fotogalerie

Rumunská státní distribuční a dodavatelská společnost Electrica zvažuje koupi rumunských aktivit české energetické společnosti ČEZ. Vytvořila by za tím účelem konsorcium s dalšími firmami Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie S.A. (S.A.P.E. S.A.) a Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. Zprávu přinesla agentura Reuters. ČEZ už dříve oznámil, že chce prodat převážnou část svých rumunských aktiv do konce letošního roku.

Zprávu, že Electrica má zájem o rumunská aktiva ČEZ, přinesl už v polovině ledna deník E15. Electrica zaznamenala v prvním čtvrtletí čistý zisk 80,09 milionu rumunských lei (439,36 milionu korun) ve srovnání se ztrátou 40,86 milionu lei ve stejném období loňského roku. Podle E15 zájem o koupi projevil dříve právě i největší výrobce energie v Rumunsku - společnost Hidroelectrica.

ČEZ podle dřívějších informací zvažuje v Rumunsku prodej sedmi firem, nechá si pouze společnosti, které se zabývají aktivitami v moderních energetických službách (ESCO), a část obchodu (tradingu). Firma do možného prodeje zařadila společnosti Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power a CEZ Romania.

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák ČTK 12. května řekl, že plán odprodeje platí navzdory tomu, že v Rumunsku byl během pandemie covidu-19 vyhlášen nouzový stav, během něhož tamní vláda pozastavila převody většinových podílů ve společnostech národního energetického systému.

„V prodejním procesu ale pokračovat lze. Může se stát, že poskytneme účastníkům trochu více času. Mluvíme třeba o týdnech, nemluvíme o půl roce. Pořád plánujeme, že bychom tu transakci chtěli do konce tohoto roku ukončit,“ řekl Novák. Místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani v polovině března uvedl, že z 19 nezávazných nabídek vybrala společnost do dalšího kola devět.