Elektřina začíná zdražovat. Část zákazníků už platí o třetinu více

Rostoucí cena silové elektřiny na burze už se promítá do ceníků tuzemských energetických dodavatelů.

Rostoucí cena silové elektřiny na burze už se promítá do ceníků tuzemských energetických dodavatelů. Zdroj: Shutterstock

Zvýšení cen se zatím týká jen dynamických smluv či těch nově uzavíraných na dobu určitou.
Zdražení se nakonec dotkne drtivé většiny zákazníků na trhu a může být i dvouciferné, upozorňují analytici.
3
Fotogalerie

Rostoucí cena silové elektřiny na burze se promítá do ceníků tuzemských energetických dodavatelů. Zvýšení cen se zatím týká jen dynamických smluv či těch nově uzavíraných na dobu určitou. Analytici však upozorňují, že zdražení se nakonec dotkne drtivé většiny zákazníků na trhu a může být i dvouciferné.

Vyšší ceny za dodávky elektřiny zatím plošně platí pouze nejméně početná skupina zákazníků, kteří mají nasmlouvané kontrakty navázané na denní pohyb velkoobchodních cen. Jejich nabídka se z velké většiny pojí s takzvanými alternativními dodavateli, kteří vznikli jako konkurence velkým hráčům.

Zatímco loni zákazníci díky dynamickým tarifům ušetřili, letos si musejí připlatit. První lednový den se elektřina nakupovala na denním trhu v průměru za 37 eur za megawatthodinu, zatímco minulý týden to bylo již přes 51 eur, tedy o 37 procent dráž. 

Společnost Bohemia Energy, jeden z alternativních dodavatelů, vliv velkoobchodních cen na nabídku připouští. Dodává však, že míra fixace ceny je na zákazníkovi. „Máme širokou a transparentní produktovou nabídku včetně tarifů, které mají zafixovanou cenu na dva nebo tři roky. Je na zákazníkovi, pro který způsob nákupu se rozhodne,“ říká mluvčí Bohemia Energy Hana Novotná.

Analytik EY Blahoslav Němeček se domnívá, že postupně budou dodavatelé zdražovat i nové smlouvy na dobu určitou. V případě, že zákazníkovi vyprší smlouva, dostane novou s cenovkou vyšší než před rokem.

„Pokud se situace nezmění, zdražení dopadne i na smlouvy na dobu neurčitou. Pravděpodobně ještě do léta,“ očekává Němeček. Právě smlouvy na dobu neurčitou využívá největší počet zákazníků, podle hrubého odhadu až šedesát procent. 

„Bude to ostrý konkurenční boj o to, kdo vydrží cenu držet nízko nejdéle. Nakonec však ke zdražení zcela jistě dojde a může překročit i deset procent,“ míní Němeček.

Firmy přesto zatím odmítají zdražovat. „V MND máme pro zákazníky z řad domácností ceny jako vždy zajištěny v delším výhledu, a proto o plošném zvyšování ceny zatím uvažovat nemusíme,“ sdělila například mluvčí MND Dana Dvořáková.

Podobně se vyjadřuje ČEZ. „ČEZ na podzim plošně zlevnil elektřinu a výhodné ceny pro zákazníky chceme udržet co nejdéle. V dohledné době plošné úpravy ceníků nepřipravujeme,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Dodavatelé ale zároveň dodávají, že když bude trend na velkoobchodním trhu pokračovat, zdražení se nevyhne nikdo. Cena silové elektřiny na pražské burze se pohybuje kolem 57 eur za megawatthodinu, což je nejvyšší úroveň za posledních 2,5 roku.

„Do konce roku by se cena mohla podívat k hranici 60 eur za megawatthodinu,“ předjímá Němeček. Cenu nahoru podle něho tlačí zejména rostoucí cena emisních povolenek, na současném růstu se ale částečně podílí i obecně optimistická nálada na trhu komodit.