Emco bude vyrábět pro americké řetězce

müsli

müsli Zdroj: profimedia.cz

Americká vlna zájmu o bezlepkovou dietu v posledních letech se vyplatí i české společnosti Emco. Výrobce müsli, jenž má poloviční podíl na tuzemských prodejích tohoto druhu zdravé výživy, se dohodl s americkým distributorem na rozšíření exportu do USA. „Budeme vyrábět bezlepkové müsli přímo pod privátní značkou významných amerických řetězců,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 majitel firmy Zdeněk Jahoda.

Výrobce müsli, jenž již nyní do USA malou část produkce pod vlastní značkou vyváží, se také dohodl s distributorem na rozšíření exportu. Část svých výrobků se mu podařilo umístit do dalších řetězců pod značkou Sam Mills. Mezi nové odběratele budou patřit například řetězce H. E. B., Wegmans a Big Lots!

Výroba bezlepkového müsli byla zatím pro firmu okrajovou záležitostí. Nyní z ní očekává výrazný nárůst tržeb. „V příštím roce by se mohl prodej bezlepkového müsli v USA pohybovat v rozmezí 30 až 50 milionů korun. Letos ho tam dodáme asi za pět milionů korun, loni to bylo za milion,“ podotkl.

Příprava na americkou expanzi s bezlepkovým müsli, speciálně vyvinutým pro tamní trh, trvala dva roky. „Připravit nový výrobek, přesvědčit obchodní řetězec, aby jej chtěl, připravit obal, to trvá bohužel dlouho,“ podotkl Jahoda.

Bezlepkovou dietu musí držet lidé, kteří jsou alergičtí na lepek neboli gluten, zejména lidé, u nichž alergie přerostla v nemoc zvanou celiakie. Lepek je přítomen třeba v pšenici, žitu, ječmeni i ovsu, a tedy ve většině pečiva. Lepek u celiaků poškozuje trávicí trakt a na tuto nemoc není zatím jiný lék než celý život držet dietu a vyhýbat se potravinám s lepkem.

Ve Spojených státech ale začala řada lidí držet bezlepkovou dietu i bez toho, že by celiakií trpěli. Tato dieta se stala jedním z módních trendů. Veřejně ji propagovala herečka Gwyneth Paltrowová či dcera exprezidenta Billa Clintona Chelsea, která si na svou svatbu nechala upéct bezlepkový svatební dort.

USA lákají také pivovary a likérky

Americký trh přitahuje v poslední době i tuzemské pivovary či likérky. Loni na jaře zahájil prodej piva ve městě a státě New York pivovar Bernard. Spojené státy také patří mezi pět klíčových trhů Plzeňského Prazdroje. Pro likérku Rudolf Jelínek je americký trh druhým největším zahraničním odběratelem po Slovensku, zejména díky produkci košer slivovice. Tržby Jelínka z USA v pololetí meziročně stouply o pětinu.