ERÚ šroubuje ceny elektřiny na příští rok. Ztratíme konkurenceschopnost, varují podnikatelé

Firmy a domácnosti si příští rok za elektřinu výrazně připlatí.

Firmy a domácnosti si příští rok za elektřinu výrazně připlatí. Zdroj: E15 (Midjourney)

Energetický regulační úřad (ERÚ) navrhuje výrazné zvýšení ceny regulované složky elektřiny. Pro domácnosti má cena oproti letošnímu roku stoupnout o 71 procent. Ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele. U plynu bude navýšení regulované části ceny mírnější. Průmysl varuje před ztrátou konkurenceschopnosti. Premiér Petr Fiala (ODS) reagoval, že návrh ERÚ se ještě může upravit. Koncové ceny elektřiny podle něj v příštím roce stoupnou maximálně o jednotky procent.

Cena energií se skládá z obchodní složky, kterou určují dodavatelé, a regulované části, kterou spravuje stát.

Důvodem vysokého nárůstu je zejména přenesení části plateb na odběratele, které letos kvůli energetické krizi dotoval stát. Jde především o poplatky za obnovitelné zdroje energie (POZE), dále náklady na technické ztráty v přenosové a distribuční soustavě nebo náklady na podpůrné služby. Roli také hraje letošní snížení regulované složky.

Navýšení regulované složky by se mělo projevit individuálně, výraznější však bude u elektřiny. Její regulovaná část v příštím roce vzroste podle návrhu na všech úrovních.

Plyn zlevní

U plynu by měl být nárůst regulované složky o něco nižší. U domácností by regulovaná část plynu měla meziročně vzrůst asi o 39 procent, což by znamenalo zdražení asi o 125 korun za MWh plynu. U velkoodběratelů by nárůst měl činit 42,5 procenta, v přepočtu asi 63 korun za MWh.

U plynu je navýšení mírnější zejména kvůli jeho nižšímu podílu na konečné ceně. V případě plynu se také do cen nepromítají platby za POZE.

I přes letošní zlevňování dodavatelů tak bude elektřina v příštím roce zřejmě dražší. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) dříve připustil, že zdražení u elektřiny může být zhruba do deseti procent. U plynu by ceny měly spíš mírně klesat.

Podkope to ekonomiku, varují podnikatelé

Podnikatelské svazy v reakci na návrh varují, že náklady tuzemských firem na energie by se díky zvýšení regulované složky ceny energií mohly zvýšit až trojnásobně. „Tak výrazný růst regulovaných složek cen energií nejenže podkope křehký restart tuzemské ekonomiky, ale z dlouhodobého hlediska ohrozí současné pozice českých podniků vůči firmám v ostatních zemích Evropské unie, kde ceny energií budou nižší,“ řekl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Ředitel Sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek připomněl poslední data Eurostatu, podle nichž mají velcí spotřebitelé v Česku čtvrtou nejdražší elektřinu v Evropě. „Zvýšení cen regulovaných složek pozici ČR v příštím roce ještě zhorší. Pro konkurenceschopnost průmyslové ekonomiky, jako je Česko, je to velká rána,“ podotkl.

Návrh už okomentoval místopředseda opozičního hnutí ANO a bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, podle něhož jde o Síkelův debakl. „Stalo se přesně to, před čím jsem varoval. Proto jsme také navrhovali scénář, který by tomuto vývoji předešel. Neposlouchají, a že to odnesou lidé a firmy je jim jedno. Takhle se fakt hospodářství nenastartuje,“ uvedl Havlíček na sociální síti X.