Evropa je před startem embarga stále závislá na ruské ropě. Problémem je i rafinerie Lukoilu

Sicílie se bojí, že zavření rafinérie ISAB by mělo pro ostrov vážné následky.

Sicílie se bojí, že zavření rafinérie ISAB by mělo pro ostrov vážné následky. Zdroj: Profimedia

Rafinérie na Sicílii patří Lukoilu a je nyní závislá na ruské ropě.
Berlín vyřešil problémy rafinérií převzetím německé části Rosněfti.
Berlín vyřešil problémy rafinérií převzetím německé části Rosněfti.
Berlín vyřešil problémy rafinérií převzetím německé části Rosněfti.
Organizace OPEC a její partneři se dohodli na snížení těžby.
6
Fotogalerie

Za dva měsíce už země Evropské unie nebudou smět dovážet ruskou ropu po moři a za další dva přijdou kvůli sankcím i o možnost nakupovat produkty z ní. Odklon od suroviny jde sedmadvacítce přitom poměrně pomalu a nákup nafty z Ruska prakticky neklesl od jeho vpádu na Ukrajinu. Itálie navíc musí rychle vyřešit problém s důležitou rafinerií na Sicílii, kterou vlastní Lukoil.

Dovoz ruské ropy do Evropské unie a Británie sice od začátku roku klesl, tento region však pro Moskvu stále zůstával největším trhem. V srpnu do něj mířilo 1,7 milionu barelů denně, zatímco v lednu to bylo 2,6 milionu, uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Díru po ruské ropě zatím zaplnily zejména Spojené státy a Norsko, ale také Saúdská Arábie, Irák a Guyana.

USA zřejmě budou hlavním unijním ropným dodavatelem

Předpokládá se, že USA brzy nahradí Rusko v roli hlavního dodavatele suroviny. Už v osmém měsíci roku za ním zaostávaly o pouhých čtyřicet tisíc barelů denně. Americký import zřejmě částečně zalepí i díru po ruské ropě, která vznikne s náběhem unijního embarga 5. prosince. Dalším dílem může ještě přispět Norsko, jelikož v závěru roku chystá zvýšit produkci na velkém poli Johan Sverdrup, kde se těží surovina podobných vlastností, jako má ruský Urals. Jednou z možností jsou i dodávky z Kazachstánu.

Co určuje cenu ropy?

Video placeholde
• Videohub

Je však otázka, zda to vše bude stačit k náhradě ruské ropy dovážené po moři a severní větví ropovodu Družba do Polska a Německa. Berlín v tomto směru sází na přístav Rostock a potrubí z něj, ale také na polskou pomoc. „Již měsíce jsme v kontaktu s polskou vládou ohledně možných dodávek přes Gdaňsk do rafinerie Schwedt a dalších provozů, závislých na dodávkách ruské ropy, jako je Leuna společnosti TotalEnergies,“ citoval energetický web UpstreamOnline.com vyjádření německého ministerstva hospodářství.

Ještě složitější je situace v případě ropných produktů. „Členové EU nadále dovážejí velké množství ruské nafty, v podstatě nedošlo k žádnému snížení objemu od začátku války,“ řekl webu Freightwaves.com Reid I’Anson, analytik společnosti Kpler, jež monitoruje pohyb tankerů. Nahrazení ruské ropy americkou podle něj ještě vede ke zvyšování potřeby dovozu dieselu, protože z lehké americké ropy se vyrobí více benzinu než nafty.

Nahradit ruskou naftu nebude jednoduché

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!