Evropská komise zkoumá dohodu mezi E.ON a innogy. I v Česku by kvůli transakci mohly růst ceny

Innogy

Innogy Zdroj: Innogy

E.ON
Zisk firmy E.ON se propadl o polovinu
3
Fotogalerie

Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování plánovaného převzetí části majetku firmy innogy německou energetickou společností E.ON. Obává se, že by spojení mohlo omezit konkurenci a zvýšit ceny v některých členských státech, včetně České republiky.

Společnost E.ON kupuje část innogy v rámci složité dohody o výměně majetku s německou energetickou firmou RWE, mateřskou společností innogy. E.ON by po dokončení dohody měl působit převážně v distribuci a maloobchodním prodeji elektřiny a plynu, RWE pak zejména ve výrobě elektřiny na velkoobchodním trhu.

RWE nedávno získala od EU povolení převzít výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů a jádra od firmy E.ON, což je rovněž součástí celé transakce.

EK v prohlášení vyjádřila hluboké znepokojení z dopadu dohody na konkurenci v Německu, České republice, na Slovensku a v Maďarsku. Hloubkové vyšetřování otevřela poté, co se E.ON a innogy rozhodly, že v rámci předběžného vyšetřování plánovaného převzetí nenabídnou žádné ústupky.

Mluvčí E.ON uvedl, že hlubší zkoumání dohody se očekávalo vzhledem k velikosti a složitosti dohody. Dodal, že skupina je stále přesvědčena, že se dohodu podaří dokončit ve druhé polovině letošního roku.

„Naše hloubkové vyšetřování má za cíl zajistit, že akvizice innogy firmou E.ON na trhu nechá dostatečnou konkurenci, umožní jí a nezpůsobí růst cen," uvedla v prohlášení komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Očekává se, že E.ON nabídne ústupky, aby obavy komise zmírnil. EK by měla do 23. července rozhodnout, zda dohodu povolí, nebo zablokuje, uvedla agentura Reuters.