Evropské energetiky chtějí po Gazpromu nižší ceny

Centrála Gazpromu

Centrála Gazpromu Zdroj: Thawt Hawthje

Ruský Gazprom se dostává pod čím dál větší tlak. Nejenže Evropa se chce výhledově zbavit závislosti na dovozu třetiny své spotřeby z Ruska. Evropské plynárenské společnosti už nejsou ochotny tolerovat vysoké ceny plynu v dlouhodobých kontraktech, které jsou navázány na ropu a kvůli nimž prodělávají miliardy eur. Aktuálně musejí firmy jako RWE, GDF Suez či OMV za ruský plyn platit zhruba o třetinu více, než odpovídá cenám na evropských burzách, uvedla agentura Bloomberg.

GDF Suez chce dojednat novou cenovou dohodu s Gazpromem příští rok. OMV podle svého vyjádření bude tlačit Rusy k tomu, aby se ceny plynu stanovovaly podle trhu. O nových podmínkách jedná i RWE, která už loni získala od Gazpromu kompenzaci 1,5 miliardy eur, ale i na upraveném cenovém vzorci prodělává. „RWE považuje vazbu ceny plynu v dlouhodobých smlouvách na ceny jiných komodit za věc minulosti,“ říká za RWE Supply & Trading Martin Chalupský, mluvčí české RWE.

„Gazprom nečeká při jednáních podstatné změny ve smlouvách,“ tvrdil v dubnu Andrej Zotov z oddělení cenotvorby ruského koncernu. Jenže už v květnu byl ruský gigant donucen opustit vazbu na ropu, jejíž cena se dlouhodobě drží nad 100 dolary za barel, svým největším evropským zákazníkem, italským Eni.

Nízké ceny na burzách v Evropě

Tato smlouva ale neřeší trend nižších cen plynu na burzách v Evropě. Ten je částečně způsoben právě dlouhodobými kontrakty, v nichž se energetiky zavazují odebrat určité množství plynu. Jenže spotřeba plynu v Evropě po vypuknutí krize klesla a nový výhled Mezinárodní energetické agentury s růstem do roku 2019 nepočítá. Firmy tak jsou nuceny přebytky vrhnout na burzy, čímž tlačí ceny dolů.

„Na trhu je plynu dostatek, právě díky tomuto přeprodeji. Na straně poptávky je důležité, že kvůli nízkým cenám elektřiny značné množství plynových elektráren buď nevyrábí vůbec, nebo pouze na malý výkon,“ říká Jan Ondřich ze společnosti Candole Partners. Evropa navíc hodlá podporovat zateplování budov, které poptávku dál srazí. „Na druhou stranu v rámci úprav dlouhodobých smluv se vždy jedná i o výši odběru,“ dodává Chalupský.

IEA věští Číně zlatý věk
Mezinárodní agentura pro energii předvídá Číně zlatý věk zemního plynu podobný tomu, který nyní zažívají Spojené státy. Čínská poptávka po plynu se podle IEA do roku 2019 zdvojnásobí a vynahradí zpomalení růstu v ostatních částech světa. Agentura čeká, že světová poptávka po plynu poroste v příští pětiletce v průměru o 2,2 procenta. Většinu poptávky pokryjí prudce rostoucí dovozy zkapalněného zemního plynu (LNG), roli budou hrát ale i nové plynovody. Oproti obvyklé dominanci státních dodavatelů na tradičním trhu převezmou na trhu LNG vedoucí roli soukromé společnosti z Austrálie, Kanady a USA.