Export na východ je kvůli bariérám stále obtížnější

Pusto v Groznyj City.

Pusto v Groznyj City. Zdroj: Sasa Blau

Na mimoevropských trzích, kam by podle strategie české vlády mělo mířit čím dál víc českého exportu, přituhuje. Studie Světové obchodní organizace (WTO) i Evropské komise ukazují, že na těchto trzích přibývá překážek, kterým musí dovozci čelit. Bariéry, které po vypuknutí finanční krize kvůli ochraně domácích firem státy zavedly, se navíc nedaří navzdory slibům politiků odbourávat. Za posledních pět let se bariéry dotkly 3,6 procenta objemu světového obchodu.

Potvrzují to zkušenosti českých firem, které se na trhy mimo EU vydaly. „Ochranářská opatření se budují v Rusku a na Ukrajině, kde zatím neuznávají certifikáty kvality ISO a nutí dodavatele k tamní certifikaci GOST. Problémem jsou i cla v USA, která jsou pro evropské vývozce vyšší než pro preferované země, jako třeba Indie či Izrael,“ říká Jiří Grund, předseda Asociace exportérů. „Obecně se dá říci, že čím perspektivnější je daný trh, tím roste počet byrokratických, daňových a jiných překážek, které musí dovozce překonat,“ vysvětluje Zbyněk Frolík, spolumajitel výrobce nemocničních lůžek Linet.

Studie Evropské komise tvrdí, že v posledním roce se ve světě objevilo 154 nových obchodních bariér. Jak ohrozí český export, si v tuzemsku nikdo netroufá odhadnout. Vládní agentura CzechTrade, která dříve monitorovala obchodní podmínky na zahraničních trzích, po restrukturalizaci tuto činnost již nevykonává.

Během letošních prvních sedmi měsíců se mimo země EU vyvezlo z Česka zboží za 340 miliard korun, což je necelá pětina exportu. Vývoz mimo EU v posledních letech roste rychleji než na unijní trhy, kde poptávku srážela recese.

Český vývoz mimo Evropskou uniiČeský vývoz mimo Evropskou unii|CSU