Fico je vstřícnější k plánům Křetínského

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: E15 Robert Zlatohlavek

Chystaná největší česká investice v zahraničí za desítky miliard korun nyní vypadá nadějněji než před slovenskými volbami. Český podnikatel Daniel Křetínský, který vede Energetický a průmyslový holding, může být zatím spokojený – nový slovenský premiér Robert Fico je k jeho plánu získat podíl ve Slovenském plynárenském průmyslu (SPP) mnohem vstřícnější, než se zdálo z dřívějších prohlášení.

Křetínského strategie ukázat Ficovi, že EPH chce být jako případný akcionář SPP spolehlivým partnerem slovenského státu, zřejmě nese ovoce. „Poselství, která zatím vysílá EPH, jsou konstruktivní,“ prohlásil Fico ve slovenském rozhlase.

Holding EPH, v němž má největší podíl nejbohatší Čech Petr Kellner, hodlá koupit 49 procent v SPP od německé společnosti E. ON Ruhrgas a francouzské GDF Suez. Tento podíl je spojen s manažerskou kontrolou, i když slovenský stát drží v SPP 51 procent.

Fico dosud důrazně trval na tom, že stát musí opět získat v SPP rozhodující vliv. Křetínský připustil, že vliv státu by měl být skutečně větší než dříve, EPH jako potenciální investor by se ale nemohl vzdát manažerské kontroly. Nyní se rozhoduje o tom, zda by nakonec mohl vzniknout kompromis přijatelný pro všechny.

Fico nyní připouští, že nemůže bránit v prodeji německým a francouzským akcionářům a že slovenský stát sám nemá peníze na to, aby jejich podíl odkoupil. Teoreticky by ale premiér mohl budoucímu kupci znepříjemnit život tak, že by se mu vstup do SPP nevyplatil. Podle slovenských médií ale Fico při nedávném setkání s českým premiérem Nečasem naopak prohlásil, že EPH může počítat se součinností slovenského státu.

Na druhé straně Fico dává najevo, kde jsou jeho meze – slovenský stát má podle něj vztah k silné regulační politice a může investorovi do SPP vytvářet určité překážky. Premiér ale předpokládá, že právě to si také čeští investoři uvědomují. SPP je jak největší slovenskou plynárenskou společností, tak provozovatelem plynovodů. Ty se ale budou muset podle evropské legislativy oddělit.

Plynovody lákají i v Česku

Zatímco na Slovensku je pro holding EPH Petra Kellnera, Patrika Tkáče a Daniela Křetínského nejlákavějším soustem SPP, v Česku by tito podnikatelé rádi koupili provozovatele plynovodů Net4Gas. I ten je na prodej, zbavuje se ho RWE, a jde také o transakci za desítky miliard korun. Pokud by vše vyšlo, spojil by EPH v součinnosti se slovenským státem pod jednou střechou české i slovenské plynovody.