Fond Carlyle smí pokračovat v tuzemské expanzi. Antimonopolní úřad povolil ovládnutí Meopty

Meopta těží mimo jiné ze zájmu o optiku používanou při výrobě čipů

Meopta těží mimo jiné ze zájmu o optiku používanou při výrobě čipů Zdroj: Anna Šolcová, Pavel Dobrovský

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil investičnímu fondu Carlyle Group koupit většinu v přerovském výrobci Meopta-optika. Fond v ČEsku investuje i do dalších firem napojených na čipový byznys.

„Úřad v řízení ověřil, že posuzovaná transakce splňuje podmínky pro aplikaci zjednodušeného řízení o povolení spojení. Úřad zjistil, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, a proto vydává rozhodnutí o povolení spojení,“ uvedl ÚOHS v rozhodnutí. Rodina Rausnitzů, která Meoptu dosud vlastnila, si v přerovském podniku ponechá menšinový podíl.

Carlyle Meoptu ovládně prostřednictvím firmy Prism BidCo, založené za účelem této konkrétní transakce. Fondu Carlyle Group v Česku patří start-up Phrase, který vyvíjí cloudovou platformu pro automatizaci a lepší efektivitu jazykových překladů, a od loňského roku také majoritní podíl v brněnském výrobci elektronových mikroskopů Tescan Orsay. V Evropě má Carlyle Group pobočky ve Francii, Německu, Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Španělsku a Velké Británii.

Areál Meopty v Přerově zahrnuje 140 tisíc metrů čtverečních výrobních prostor. Meopta zaměstnává přes 1700 lidí, z toho více než 300 ve výzkumu a vývoji.

V roce 2021 Meopta vykázala rekordní čistý zisk 806,4 milionu korun, meziročně se zvýšil téměř osminásobně. Společnost hlavně díky vyšší poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl a dentální medicínu v roce 2021 utržila 3,675 miliardy korun. Tržby meziročně vzrostly o miliardu korun a byly nejvyšší v historii podniku.

Hlavní část tržeb předloni Meopta získala ve strategických systémech, do kterých spadá optoelektronika. V této kategorii výrobků podnik utržil 2,793 miliardy korun. Následovala volná optika (350,3 milionu korun), sportovní optika (343,2 milionu korun) a vojenská technika (141,1 milionu korun). Zhruba 90 procent produkce Meopta-optika v roce 2021 exportovala do více než 70 zemí.