Přerovské Meoptě díky hladu po čipech loni rekordně vystřelil zisk na více než jednu miliardu

Společnost Meopta-optika zažívá dobré roky.

Společnost Meopta-optika zažívá dobré roky. Zdroj: Profimedia

Společnost Meopta-optika, která v Přerově vyrábí optické produkty pro průmyslové, vojenské a spotřební použití, v roce 2022 zvýšila čistý zisk o třetinu na rekordních 1,078 miliardy korun z 806,4 milionu korun v roce 2021. Tržby Meopty loni hlavně díky vysoké poptávce po optoelektronice určené pro polovodičový průmysl meziročně vzrostly o 1,364 miliardy korun na 5,038 miliardy korun, což je také nejvyšší hodnota v historii firmy. 

Podnik Meopta-optika v příštích měsících změní majitele. Většinový podíl získá nadnárodní investiční fond Carlyle Group. Rodina Rausnitzů, která Meoptu dosud vlastnila, si v přerovské firmě ponechá menšinový podíl.

Meopta zažívá dobré roky. Růst je tažen zejména vyšší poptávkou po čipech, na jejichž výrobu se přerovská optika využívá. Trend by podle analytiků mohl v dalších letech pokračovat nebo dokonce i akcelerovat, protože polovodičový sektor letos ještě více nakopl rychlý nástup takzvané umělé inteligence.

Kromě toho se Meopta zaměřuje také na sportovní a vojenskou optiku, třeba na dalekohledy. Pro firmu však význam tohoto zaměření dlouhodobě klesá a momentálně už výroba sportovní a vojenské optiky tvoří pouze deset procent objemu prodeje firmy.

„Dnes je Meopta především technologická společnost, která je dodavatelem opticko-průmyslových řešení a průmyslových aplikací například pro polovodičový průmysl či zdravotnictví,“ komentovala tuto skutečnost už dříve pro ČTK firma Moore.

Akcionářem společnosti Meopta byl dlouhá léta Čechoameričan Paul Rausnitz. V roce 2018 ve věku 90 let zemřel a od té doby ji vlastnili synovec předchozího majitele Gerald Rausnitz a jeho syn David Rausnitz. Meopta-optika loni zaměstnávala v průměru 1752 pracovníků, v listopadu ale oznámila plán desetinu zaměstnanců propustit.