Francouzi spustili elektrárnu, která vyrábí proud díky sýru

sýr Beaufort

sýr Beaufort Zdroj: myblogofcheese

Městečko Albertville ve francouzských Alpách čítající necelých dvacet tisíc obyvatel se může kromě bohaté sportovní historie, kdy v roce 1992 hostilo ZOH, pyšnit dalším unikátem. Nedávno v něm totiž byla zprovozněna jedna z největších elektráren na světě, která vyrábí proud pro 1500 domácností díky pro Francii více než typické ingredienci: díky sýru.

Jak vtipně poznamenal deník Telegraph: výroba elektřiny „ze sýra“ zní spíše jako námět z komixu o Asterixovi, opak je však pravdou. Generátory totiž mohou běžet díky vedlejšímu produktu z výroby tamního oblíbeného sýra Beaufort, syrovátce. Do ní stačí přidat specifický druh bakterií, které následně produkují metan. Při jeho pálení vzniklá elektřina je poté prodána tamní energetické firmě EDF.

Albertvillská elektrárna by v průběhu roku měla být schopná vyprodukovat kolem 2,8 milionů kWh. Tímto výkonem jde o jednu z největších instalací, za níž stojí firma Valbio. Ta již před deseti lety zprovoznila první prototyp „syrovátkové elektrárny“, v následujících letech jich vybudovala dvě desítky napříč evropskými zeměmi či Kanadou. Další instalace by v následujícím roce měly vzniknout v Austrálii, Itálii, Brazílii či Uruguaji.

Stejný modus operandi, tedy přidat bakterie do syrovátky, však mohou využívat všichni sýraři, nejen ti, kteří vyrábí Beaufort. Telegraph zmiňuje například energeticky soběstačného drobného sýraře ze Somersetu.