Hromadná žaloba na Bohemia Energy se zasekla. Vznikající koalice vládní návrh odmítá

Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy.

Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy. Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Ministr Karel Havlíček se v Epicentru vyjádřil ke krachu společnosti Bohemia Energy.
Fronty před zákaznickým centrem Pražské energetiky (PRE) a Pražské plynárenské v Jungmannově ulici v Praze. Statisíce klientů Bohemia Energy se snaží přejít k jiným dodavatelům.
Jiří Písařík, jednatel Bohemia Energy
Bohemia Energy měla kanceláře v centru Prahy.
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí
6
Fotogalerie

Skupina Bohemia Energy může být zatím v klidu, tento a zřejmě ani příští rok jí velké soudní spory s bývalými klienty nehrozí. Návrh zákona o hromadné žalobě, který má podle premiéra Andreje Babiše znovu přijmout vláda, nepodpoří vznikající koalice Spolu a Pirátů se STAN. Norma šéfky rezortu spravedlnosti Marie Benešové (ANO) narazila už v minulé Poslanecké sněmovně. Skeptičtí jsou i advokáti, kteří v minulosti vedli pře například kvůli vysokým bankovním poplatkům.

„Jsme pro možnost sdružování poškozených spotřebitelů za účelem podávání hromadné žaloby, ale nesmí z toho být byznys pro právníky a neziskové organizace,“ řekl bývalý předseda sněmovního ústavně-právního výboru za ODS Marek Benda, o němž se hovoří jako o jednom z kandidátů na ministra spravedlnosti.

Benda poukázal na nejkritizovanější části předlohy. Patří mezi ně odměna pro žalobce ve výši až 25 procent z vysouzené částky. Nemusejí ji však nárokovat jen poškození spotřebitelé, ale i jejich právní zástupci nebo různé organizace.

Video placeholde
Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí • Videohub

„Návrh zákona umožňuje, aby žaloby podávali spekulanti či nekalí konkurenti prostřednictvím poškozených,“ uvedl výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

Tuto možnost přitom vylučuje evropská směrnice o hromadné žalobě, která vznikala souběžně s tuzemskou normou. Úřad Marie Benešové se vydal vlastní cestou a inspiroval se spíše v anglosaském právním prostředí. To byl důvod, proč se bruselský předpis, který mají členské země Evropské unie uvést do praxe nejpozději v prosinci 2022, do českých paragrafů dosud nepromítl.

Další výhradou je jasné zakotvení přihlašovacího, nikoli odhlašovacího hromadného řízení. V prvním případě se spor týká pouze poškozených, kteří se k žalobě vědomě přihlásí. Druhá varianta automaticky zapojí všechny dotčené s výjimkou těch, kteří se sami odhlásí. Mnozí tak o podání žaloby a případném podílu na nákladech za prohranou právní bitvu nemusejí ani vědět.

„Návrh počítá výhradně se spotřebitelskými spory a je v něm zakotvena aktivní účast žalovatelů. Bohemia Energy je přesně případ, na který zákon cílí,“ hájí návrh poslanec Patrik Nacher (ANO), který se problematikou hromadné žaloby dlouhodobě zabývá.

Nacher uvádí, že se na něj obrací řada lidí, kteří chtějí bývalého dodavatele elektřiny a zemního plynu zažalovat. „Při takzvané reprezentativní žalobě se jich mohou spojit desetitisíce, prohra žalované strany je pak mnohem citelnější,“ podotkl poslanec.

Uzákonění hromadné žaloby má končící Babišova vláda v programovém prohlášení. Přestože měl kabinet ANO a sociální demokracie tolerovaný KSČM v dolní komoře parlamentu většinu, norma se zadrhla už začátkem loňského roku. Od té doby se nedostala ani k úvodnímu prvnímu čtení a neprojednaly ji sněmovní výbory.

„Nová vláda může přejmout některé pasáže, ale měla by připravit vlastní zákon. Záležitost je citlivá, bude se jednat o velké finanční částky,“ míní Marek Benda.

Advokát Petr Němec, který se specializuje na spotřebitelské spory, je k přijetí hromadné žaloby skeptický. „Stávající návrh jsem připomínkoval už třikrát. Myslím, že to k ničemu nevede,“ řekl.

Od případné žaloby na Bohemia Energy si navíc mnoho neslibuje. „Nejsem si jistý, kolik by bylo možné vysoudit od společnosti, která je v likvidaci. Spor by mohl trvat několik let,“ odhadl právník.

Němec připustil, že stát není na podobné situace, jako je pád významného dodavatele energií, připraven. „Ať už to byly krachy bank nebo později cestovních kanceláří, i tehdejší vlády na to reagovaly ex post,“ doplnil.

Reakci Bohemia Energy se včera ani přes opakované urgence nepodařilo redakci do uzávěrky tohoto vydání získat.

Klady a zápory české předlohy o hromadných žalobách

Pro

  • uleví se soudům a zrychlí se spory, protože takzvané reprezentativní žaloby umožní různým lidem uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném řízení
  • spojením do jediného řízení žalovatelé ušetří
  • spotřebitelé budou lépe chráněni proti nekalému či protiprávnímu jednání velkých firem

Proti

  • odměna ve výši až 25 procent z vysouzené částky pro žalující
  • nízké soudní poplatky, které mají činit třicet tisíc korun bez ohledu na výši žalované částky
  • návrh českého zákona příliš kopíruje americký model, vychází tedy spíše z anglosaského než z kontinentálního právního prostředí