Indie a Čína chtějí stavět jaderné reaktory ve velkém

ilustrační foto

ilustrační foto

Zatímco Německo nebo Švýcarsko jadernou energii opouštějí, Asie staví a plánuje nové reaktory ve velkém. V příštích devatenácti letech by ve světě mohlo vyrůst až 558 nových reaktorů – a téměř polovina z nich v Asii. Spočítala to Světová jaderná asociace, která se zabývá podporou energie z atomu ve světě.

Nejvíce reaktorů přibude v lidnaté Číně a Indii, jež spolu s nárůstem životní úrovně potřebují nasytit obrovský hlad po elektřině. Čína má v současnosti pouhých čtrnáct reaktorů, 26 jich staví a 52 plánuje.

Indie má reaktorů dvacet, šest staví a sedmnáct se postavit chystá. Další desítky jaderných zařízení jsou ve stadiu hrubých obrysů. „Tyto země jsou velcí hráči, kteří povedou příští vlnu poptávky po jaderné energii a uranu,“ uvedl Ben Mackovak z hedgeového fondu Rivanna Capital ve Virginii.

Indie je hlavním průkopníkem jaderné energie vyráběné z thoria. Reaktory využívající tuto technologii mají být v Indii spuštěny do roku 2021, řekl minulý pátek v Bombaji Ratan Kumar Sinha, ředitel tamního výzkumného jaderného střediska Bhabha. Výroba thoriových reaktorů má začít v roce 2013. Thorium se v přírodě vyskytuje přibližně třikrát častěji než uran. Jedny z největších zásob tohoto prvku jsou právě v Indii – proto je pro jihoasijskou zemi výroba energie z thoria atraktivní.

Jenže ačkoli chce Indie zvýšit výrobu jaderné energie do roku 2030 třináctinásobně, v cestě jí stojí nedostatky v zákonech. Ty by mohly výstavbu zpomalit.

Indie totiž ještě neratifikovala mezinárodní úmluvu o jaderných závazcích. Dokud ji parlament neschválí, někteří investoři do země nevstoupí. „Budeme operovat jen v zemích, které mají fungující právní systém v souladu s globálními standardy,“ uvedl minulý týden Gary T. Urquhart, ředitel americké společnosti Westinghouse pro Indii, Tchaj-wan a jihovýchodní Asii.

K přijetí úmluvy se Indii kromě Westinghouse snaží přimět také francouzská Areva a společnost General Electric. Dodavatelé jaderných zařízení chtějí především omezit odškodné, které by museli v případě vadných součástek vyplatit indickému státu. Na Indii kvůli přijetí světových úmluv v červenci apelovala také Hillary Clintonová.

Zmrtvýchvstání jaderných programů

Bezprostředně po jaderné havárii v japonské Fukušimě zažila Asie podobné vystřízlivění z atomové energie jako Evropa. Malajsie, Filipíny nebo Thajsko přehodnocovaly svůj postoj, Čína zmrazila jaderné projekty. Nyní ale jádro v Asii opět vstává z mrtvých. Ambiciózní jaderný program má Vietnam a Čína opět oživila zájem o jádro.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.