Investice do varny i skladu. Velkopopovický pivovar rozšířil výrobu

Moderní podoba pivovaru ve Velkých Popovicích.

Moderní podoba pivovaru ve Velkých Popovicích. Zdroj: Velkopopovický pivovar

Moderní podoba pivovaru ve Velkých Popovicích.
2
Fotogalerie

Velkopopovický pivovar rozšířil před hlavní pivařskou sezonou kapacitu výroby téměř o pětinu na 49 tisíc hektolitrů týdně a dva miliony hektolitrů za rok. Reaguje tak na rostoucí popularitu u spotřebitelů v České republice a zejména v zahraničí, uvedl dnes pivovar v tiskové zprávě.

Investice dosáhla 91 milionů korun, z toho 63 milionů směřovalo do varny a zbytek do skladu piv. "O investici jsme rozhodli loni v březnu, vlastní práce byly zahájeny v srpnu a pokračovaly i přes zimu. Díky tomu máme hotovo na počátku hlavní sezony a jsme připraveni plně uspokojit poptávku," uvedl manažer pivovaru Petr Kofroň. Nová technologie umožní ve třech rmutovacích kádích vařit 12 várek za den.

Nejsložitější částí projektu byla instalace třicetitunové scezovací kádě s průměrem 8,5 metru. Její usazení vyžadovalo přesnou práci jeřábníků, neboť po každé straně byla rezerva jen pět milimetrů.

V květnu se uskutečnily první zkušební várky. Dopadly úspěšně a pivovar nyní může přejít na plnou výrobou. Rozšířením výroby reaguje na rostoucí popularitu piva Kozel zejména v zahraničí. Export piv z Velkých Popovic se loni zvýšil o 12 procent. V licenci se jej uvařilo také o 12 procent více oproti loňsku - zejména v Rusku, na Slovensku a v Kazachstánu.

Největší zájem je o světlý ležák a Kozel černý, který je podle firmy jedním z neprodávanějších tmavých piv na světě. Zájem o něj výrazně roste hlavně na asijských trzích. V tuzemsku Kozel posiluje svoji pozici druhé nejoblíbenější značky, hned za dlouhodobou jedničkou, ležákem Pilsner Urquel, dodal pivovar.

Pro rozšířenou výrobu je podle Kofroně zajištěn dostatek českých surovin, zejména ječmene a chmele.

Existence velkopopovického pivovaru, který je dnes součástí společnosti Plzeňský Prazdroj, se datuje již od 16. století, první várka v nově vybudovaných či výrazně zmodernizovaných budovách byla však uvařena až v prosinci 1874. Následující rok bylo vystaveno 18.000 hektolitrů piva a obliba Velkopopovického Kozla stále rostla. Proslulá byla zejména výroba silného tmavého piva.