Írán chce těžit hliník. Do důlního průmyslu investuje 50 miliard dolarů

Příležitosti jsou v Íránu nejen v opravách už poničených budov, ale i zabezpečení statiky staveb proti budoucím zemětřesením.

Příležitosti jsou v Íránu nejen v opravách už poničených budov, ale i zabezpečení statiky staveb proti budoucím zemětřesením. Zdroj: Statical

Krystalický hliník s extrémně nízkou hustotou by mohl způsobit revoluci v mnoha oblastech
Íránská vlajka
3
Fotogalerie

Írán chce v příštích čtyřech letech investovat do důlního průmyslu 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun). Příslušné dohody podepsal v posledních měsících s několika evropskými a asijskými bankami. V rozhovoru s agenturou Reuters to ve středu na konferenci v Melbourne uvedl náměstek ministra důlního průmyslu Mehdi Kárbásíán.

"Za poslední dva měsíce jsme uzavřeli dohody s Jižní Koreou, Rakouskem a s Dánskem a s dalšími státy, jako například s Německem, jednáme," uvedl Kárbásíán, aniž by jmenoval investory nebo dosud získanou sumu.

V rámci plánu rozvoje sektoru zpracování surovin země plánuje zvýšit roční produkci hliníku do roku 2025 na 1,5 milionu tun ze 450 000 v loňském roce. K tomu si ale potřebuje zajistit další zdroje bauxitu v zahraničí. Nyní o tom jedná s australskými a brazilskými producenty.

Kárbásíán doufá, že změna postoje Spojených států k Íránu nebude mít na investice dopad. Americký prezident Donald Trump nedávno prohlásil, že už dál nehodlá potvrzovat, že Írán dodržuje jadernou smlouvu. Dlouhodobě ji kritizuje a tvrdí, že je jednou z nejhorších, jaké kdy USA uzavřely.

Generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii nicméně před časem potvrdil, že Írán závazky vyplývající z jaderné dohody plní. V této dohodě se šesti světovými mocnostmi se Teherán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení protiíránských hospodářských sankcí, které s tímto programem byly spojeny.