Jaderná elektrárna Dukovany slaví 35 let. O pátý blok se rozroste až za další dekádu

Pohled na JE Dukovany, které letos slaví 35 let od uvedení do provozu prvního jaderného bloku.

Pohled na JE Dukovany, které letos slaví 35 let od uvedení do provozu prvního jaderného bloku. Zdroj: Profimedia

Jaderná elektrárna Dukovany slaví pětatřicet let provozu.
Chladicí věže JE Dukovany
Chladicí věže JE Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany slaví pětatřicet let provozu.
Šéf ČEZ Daniel Beneš (vpravo) a ministr průmyslu Karel Havlíček.
22
Fotogalerie

Před 35 lety, 12. února 1985, se hodinu před půlnocí rozběhla v prvním reaktoru JE Dukovany vůbec první řetězová štěpná reakce v Česku. Té ale předcházely roky příprav. Stavba nukleární elektrárny na jihu Moravy byla zahájena už v roce 1977. Na plný výkon jel reaktor od března 1985 a v listopadu téhož roku byl uveden do trvalého provozu.

Historie Jaderné elektrárny Dukovany na Třebíčsku sahá k počátku 70. let minulého století, kdy tehdejší Československo a Sovětský svaz podepsaly mezivládní dohodu o výstavbě dvou jaderných elektráren.

V prvním případě to byla elektrárna v Jaslovských Bohunicích na Slovensku (první atomová elektrárna v Československu) a ve druhém Dukovany na jižní Moravě. Výstavba dukovanské elektrárny byla zahájena v roce 1978, poslední čtvrtý blok byl uveden do provozu v roce 1987.

Dukovany s instalovaným výkonem 2040 megawattů (MW) pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku. ČEZ má strategii provozování čtyř jejích bloků přibližně do roku 2035 a prověřuje možnosti jejich chodu asi do roku 2045. Přitom v době spuštění elektrárny odhadovali jaderní inženýři její životnost na třicet let. 

Loni v srpnu vydalo ministerstvo životního prostředí souhlasné stanovisko EIA k záměru výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech. Stavba pátého bloku by měla být podle ministra průmyslu Karla Havlíčka zahájena do roku 2030.