Jaderná energetika na ústupu? Proti obnovitelným zdrojům ztrácí

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energie, ilustrační foto

Jaderná energetika má ztrácet konkurenceschopnost a střednědobě i význam. Tvrdí to alespoň studie World Nuclear Industry Status Report 2015. Podíl jaderné energie na celkové produkci klesl od roku 1996 o téměř sedm procent.

Autoři zprávy jsou otevřenými odpůrci jaderné energie, její závěry ale mají být založeny na ověřených datech z energetického průmyslu, informuje rakouský server Nachrichten.

Celkem se na světě nachází 391 jaderných elektráren ve 30 státech. Jejich složený výkon dosahuje kapacity 337 gigawattů. Počet atomových reaktorů klesá, ještě v roce 2002 bylo v provozu 438 jaderných elektráren, uvádí se ve studii. Podíl jádra na produkci energie klesl ze 17,6% v roce 1996 na 10,8% v roce 2014.

World Nuclear Industry Status ReportWorld Nuclear Industry Status Report | World Nuclear Report

Hlavním konkurentem atomové energie mají být sluneční a větrné elektrárny. Investice do obnovitelných zdrojů po dvou letech opět stouply na 270 miliard amerických dolarů.

Čína investovala do tohoto typu elektráren devětkrát více než v případě jaderné energie. Z větrných elektráren získala Čína více energie než z jádra. Přitom Peking za atomové reaktory utrácí z celého světa nejvíce. The World Nuclear Industry Report 2015The World Nuclear Industry Report 2015 | World Nuclear Report

Celosvětově se objem investic do slunečních elektráren loni zvýšil o 38 procent, do větrných o desetinu a v případě jaderných o pouhých 2,2 procenta.

V EU byly tyto rozdíly ještě výraznější – od roku 1997 stoupl objem vyrobené elektřiny o 242 terrawatthodin, produkce solárních panelů o 98 terrawatthodin, zatímco jaderná výroba klesla o 47 terrawatthodin. Podle zprávy je příčinou hlavně nízká pořizovací cena, kterou snižuje masová produkce.