Japonsko a Čína se přou, kdo koupí pusté ostrovy

Nekonvenční těžba plynu.

Nekonvenční těžba plynu.

Japonská vláda uvažuje o koupi ostrovů ve Východočínském moři, na které kromě Tokia vznáší nárok i Čína a Tchaj-wan. Oznámil to japonský premiér Jošihiko Noda. Podle agentury Reuters krok Tokia pravděpodobně vyvolá nesouhlas Pekingu, který dřívější návrhy japonských úřadů v této věci označil za nezákonné.

Na ostrovech zvaných v japonštině Senkaku a v čínštině Tiao-jü-tchaj nikdo nežije, protože na nich není pitná voda. V jejich blízkosti jsou ale zřejmě velké zásoby ropy a plynu.

Japonský premiér novinářům řekl, že vláda jednala s japonským majitelem ostrovů o možné koupi ostrovů poté, co příští rok vyprší její nájemní smlouva.

Tokijský guvernér navrhl využít ke koupi ostrovů peníze z veřejného rozpočtu. Peking ale tento návrh označil za nelegální a ostrovy znovu prohlásil za své svrchované území.

Diplomatické vztahy mezi Pekingem a Tokiem přechodně ochladly po incidentu z druhé poloviny roku 2010. Japonci tehdy blízko sporných ostrovů zadrželi 14 členů posádky čínské lodi. Později je pustili, ale kapitána drželi víc než dva týdny. Čína pak přerušila diplomatické schůzky na vysoké úrovni.

V roce 2008 se Peking a Tokio rámcově dohodly na společném rozšiřování těžby zemního plynu v blízkosti ostrovů. Obě strany ale v této věci postupují jen pomalu a Japonsko obvinilo Čínu, že vrty provádí v rozporu se společnou dohodou.