Kanadské ropné písky čekají na vyšší ceny

Těžba ropy (ilustrační foto)

Těžba ropy (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ed Schipul via Flickr

Rozvoj těžby ropy z kanadských ropných písků ohrožuje nízká cena ropy. I když se to zdá při stávající ceně kolem 100 dolarů za barel zvláštní, analytici společnosti Carbon Tracker Initiative spočítali, že investice do těžby se v Kanadě vrátí až při ceně kolem 150 dolarů za barel. Uvádějí velké projekty společností ConocoPhillips a Royal Dutch Shell, které jsou situací na trhu ohroženy.

Mluvčí ConocoPhillips výpočty zpochybnil s tím, že analytici náklady na rozvoj a těžbu ložiska nadhodnotili oproti realitě na dvojnásobek. Nicméně s rozmáhající se těžbou ropných písků už několik let rostou i náklady na zařízení a na energie, které jsou k získávání ropy z tohoto nekonvenčního zdroje nutné.

Právě kvůli přílišné nákladnosti letos odložil francouzský těžař Total investici 11 miliard dolarů do kanadského ložiska Joslyn North. Ropa z něj měla proudit od roku 2020. Kvůli nejistotě ohledně nových projektů Kanadská asociace producentů ropy snížila odhad těžby z ropných písků pro rok 2030 o 400 tisíc barelů denně na 4,8 milionu barelů.

Těžba ropy v KanaděTěžba ropy v Kanadě | Profimedia.cz

Studie kanadské banky Scotiabank ukazuje, že ložiska, v nichž se už těží, potřebují prodávat ropu za 62,50 dolaru za barel, aby byla zisková. U chystaných projektů však tuto hranici posouvá na 100 dolarů. Přitom kanadská ropa se obchoduje o 15 až 20 dolarů levněji než ropa WTI. V poslední době se kvůli nízké kapacitě dopravních cest tento rozdíl zvedl až ke 40 dolarům. Pokud WTI nyní stojí 96,50 dolaru za barel, Kanaďané dostávají něco přes 60 dolarů.

Kanadské ropné písky jsou třetím největším zdrojem ropy na světě. Odhaduje se, že skrývají 168 miliard barelů strategické suroviny. Zatím je v provozu 125 projektů. Od roku 2007 přitáhla těžba 50 miliard dolarů zahraničních investic. Pro investory jsou ropné písky atraktivní i při nižších maržích, po otevření ložiska je produkce, a tedy i přísun hotovosti, stabilní po dalších dvacet až třicet let.