Kapalný zemní plyn je nejlevnější za čtyři roky

Terminál LNG v Polsku

Terminál LNG v Polsku Zdroj: Foto Polskie LNG

Největší světový dovozce LNG Japonsko kupoval před rokem kapalný plyn za cenu převyšující 20 dolarů za milion britských termálních jednotek (Btu). Nyní platí sotva polovinu a ceny budou podle analytiků dál klesat. Důvodem jsou levná ropa, která určuje cenu LNG pro tři čtvrtiny asijských dlouhodobých kontraktů, a rostoucí nabídka kapalného plynu.

Poprvé za čtyři roky se cena LNG dostala pod deset dolarů za milion Btu. Na jednociferné hladině by měla zůstat podle předpovědí citovaných agenturou Bloomberg i celý letošek. Rozdíl mezi asijskou a evropskou cenou se smrskl za poslední rok z deseti na dva dolary za milion Btu. Není vyloučeno, že v příštích měsících to bude ještě méně, jak se asijské ceny budou se zpožděním dál přizpůsobovat nízkým cenám ropy.

Evropské dovozce LNG, kteří nyní nejsou schopni najít odbyt v Evropě, tak čekají horší časy. Ještě loni se jim vyplatilo náklad přeložit na jinou loď a se ziskem odvézt do Asie. Takto se například ze Španělska stala evropská jednička ve vývozu LNG, přestože země plyn netěží a nezkapalňuje. Na přelomu roku našli evropští dovozci odbytiště pro nadbytečný plyn v Turecku či v Dubaji. Jen jeden z pěti tankerů zamířil do Asie.

LNG na vzestupu
Na trh s LNG letos výrazně vstoupí Austrálie. Plyn by měl začít proudit ze čtyř nových závodů s kapacitou přes 40 milionů tun za rok. To je více než dvouapůlnásobek spotřeby Japonska. První plyn také poteče z amerického terminálu Sabine Pass s roční kapacitou 18 milionů tun. Naopak sankce EU a USA přibrzdí plány ruských firem na stavbu exportních terminálů.

Ceny asijských dodávek LNG na duben se propadly až k devíti dolarům za milion Btu. V dubnu začne nové roční období u dlouhodobých kontraktů, které umožňuje kupujícím upravit množství odebraného plynu a také cenu. Ta se odvíjí od dovozních cen ropy do Japonska se zhruba tříměsíčním zpožděním. Zatím poslední hodnota tohoto ropného indexu vyhlašovaného japonskou vládou ve výši 86,93 dolaru za barel je z loňského listopadu. Mezitím cena ropy klesla pod 50 dolarů.

Dva největší japonští spotřebitelé LNG, elektrárenské společnosti Tokyo Electric Power a Chubu Electric, očekávají, že příštích šest dodávek plynu pořídí za sedm až osm dolarů za milion Btu. Taková hodnota se již výrazně blíží cenám zemního plynu na evropských burzách.