Klaus: Sociální těžba je nesmysl. Úřad práce již chystá na Dole Paskov kancelář

Napjatá atmosféra. Už se tady začínají objevovat radikálnější skupiny, které chtějí udělat nátlakové akce, říká hornický odborář Rostislav Palička

Napjatá atmosféra. Už se tady začínají objevovat radikálnější skupiny, které chtějí udělat nátlakové akce, říká hornický odborář Rostislav Palička

Přímo na Dole Paskov na Frýdecko-Místecku, který chce těžební firma OKD zavřít, by mělo už počátkem příštího roku působit mobilní poradenské středisko ostravského úřadu práce. Jeho pracovníci budou připraveni poradit každému zaměstnanci, jak má dále postupovat, ještě dřív než dostane výpověď. Uvedla to mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Ke kritické situaci na Dole Paskov se vyjádřil i bývalý prezident Václav Klaus. Ten pochválil postoj vlády Jiřího Rusnoka k situaci v OKD. Rusnok po středečním jednání kabinetu řekl, že vláda nebude hradit žádné dluhy vlastníků a nebude kupovat ani OKD, ani důl Paskov, byť by stál jen jednu korunu. Klaus dnes před novináři označil za nesmysl úvahy o sociální, tedy dotované těžbě uhlí.

„Sociální těžba je nesmysl, to ať všichni zapomenou,“ uvedl Klaus, podle kterého dočasná Rusnokova vláda zareagovala velmi rozumně. Ve světě se podle exprezidenta děje v energetice mnoho věcí a není možné se domnívat, že bude v Česku donekonečna pokračovat taková těžba uhlí jako v minulých desetiletích.

Klaus ale také podotkl, že nehájí chování majitelů dolů. „Ale to už je jiná debata,“ dodal. Společnost NWR, která stoprocentně vlastní OKD, v úterý oznámila, že důl Paskov uzavře, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Představitelé OKD uvedli, že pokud společnost ponese související náklady sama, zavře důl ke konci příštího roku. Pokud by těžbu dotoval stát, a v této souvislosti se hovořilo o intervenci ve výši čtyř až šesti miliard korun, mohl by prý důl fungovat do roku 2018.

Na Dole Paskov nyní pracuje téměř 3000 lidí, z toho je zhruba 2500 vlastních zaměstnanců OKD a přes 400 pracovníků dodavatelských firem. „Hromadné propouštění v Dole Paskovse podle informací Úřadu práce dotkne 2500 lidí,“ uvedla Beránková. Podle mluvčího OKD Marka Síbrta i předsedy Sdružení hornických odborů OKD Jaromíra Pytlíka ale tolik lidí v Paskově o práci nepřijde.

„Tolik propuštěných určitě nebude, protože to je celkový počet zaměstnanců na Dole Paskov. My stále předpokládáme, že velká část lidí přejde pracovat na jiné šachty v karvinské části revíru,“ řekl Síbrt. OKD o tom bude jednat s odbory, horníci by mohli z Paskova na Karvinsko začít přecházet už v říjnu.

Najít nové uplatnění

Pytlík doufá, že se větší část horníků podaří umístit do karvinské oblasti. Větší problém by podle něj mohl být s pracovníky ze vzdálenějších míst, například z Novojičínska nebo Vsetínska. Odboráři budou usilovat o to, aby nové umístění našli hlavně vlastní zaměstnanci firmy. „Prvně budeme chtít umístit zaměstnance. I na úkor toho, že odejdou cizí státní příslušníci a ostatní firmy, kromě VOKD, protože to je od nepaměti s OKD spjato,“ řekl Pytlík.

Pokud OKD nepomůže stát, k čemuž se nechystá, chce firma těžbu v Paskově ukončit ke 31. prosinci 2014. Když v roce 2007 ukončil těžbu Důl Dukla v Havířově na Karvinsku, na úřad práce či do předčasného důchodu odešlo asi 300 z 1600 lidi. Ostatní získali práci na jiných pracovištích OKD. V Moravskoslezském kraji je v evidenci úřadu práce přes 83 tisíc lidí, jejich podíl činí 9,7 procenta.