Kombinace solárních panelů a bateriových úložišť se vyplatí za osm let

Solární panely, ilustrační foto

Solární panely, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: Edmund Tse via Flickr

Tahounem rozvoje solárních elektráren bude po roce 2020 jejich integrace s bateriovými uložišti elektřiny. V roce 2026 bude mít trh fotovoltaických elektráren s bateriemi hodnotu osm miliard dolarů, odhaduje poradenská společnost Lux Research.

Uložiště energie napojené přímo na elektrárnu zvýší atraktivitu solární energetiky a po roce 2026 přispějí ročně celosvětově k navýšení instalované kapacity fotovoltaických zdrojů o 25 gigawattů. Bez integrace s bateriemi by nově instalovaná kapacita solárních elektráren po roce 2020 téměř stagnovala, odhaduje Lux Research.

Analytici z Lux Research odhadují, že ekonomický smysl budou mít fotovoltaicko-bateriové systémy po roce 2023. Hlavním důvodem bude klesající cena solárních panelů. V příštích dvaceti letech by měla cena panelů spadnout z dnešních 3,83 dolaru za watt výkonu na 1,87 dolaru. To postupně otevře cestu k integraci baterií, které zatím kvůli vysokým nákladům návratnost investice neúměrně natahují.

Jak bude trh elektráren kombinovaných s bateriemi dozrávat, uvidíme řadu zajímavých trendů

„Jak bude trh elektráren kombinovaných s bateriemi dozrávat, uvidíme řadu zajímavých trendů. Bude docházet k integraci odvětví výroby panelů a baterií, rozvinou se nové možnosti financování a skutečností se stane sdílení energie mezi jednotlivými komunitami,“ říká Cosmin Laslau, autor analýzy z Lux Research.

Už teď jsou některé z těchto trendů na trhu vidět. Partnerství uzavřely společnosti Stem a SunPower, Green Charge Networks a SunEdison či Sonnen a Sungevity. Výrobce panelů First Solar koupil za 50 milionů dolarů část firmu Younicos, která se zabývá integrací velkých uložišť energie do distribučních a přenosových sítí.

Bude zapotřebí speciální software

Spolu s nasazováním baterií bude růst význam služeb a sotwarových řešení, která budou umět spotřebu elektřiny a její skladování řídit. Například společnost SolarCity už nabízí software pro řízení spotřeby, který umí pracovat i s bateriovými uložišti. Německá společnost Sonnenbaterie, jejímž podílníkem je také český ČEZ, má software na analýzu dat o počasí. Díky němu umí optimalizovat spotřebu a ukládání energie v čase.

Vývoj na trhu ovlivní vlády dotacemi a podpůrnými schématy. Japonsko například přispívá na pokrytí až dvou třetin nákladů na pořízení li-onové baterie s kapacitou větší než 1 kilowatthodina. Kalifornie dotuje kombinované elektrárny částkou 1,46 dolarů na instalovaný watt a uložila tamním distribučním firmám, aby do roku 2020 postavily uložiště s kapacitou 1,3 gigawattů.