Kontrola solárních elektráren našla závažné nedostatky, padají trestní oznámení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Siemens

Energetický regulační úřad při kontrole tří desítek solárních elektráren našel u většiny z nich závažné nedostatky, podává kvůli tomu dvě trestní oznámení. Jde o elektrárny spuštěné v roce 2010. Celkem jich chce úřad zkontrolovat 180.

„Ani jeden licenční spis nebyl bez vady, všech 30 má nedostatky, dva spisy mají drobné vady a u 28 jsou závažné,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Podnět ke kontrolám dalo ministerstvo průmyslu a obchodu na základě upozornění České fotovoltaické asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost, které žádaly prověření například největší solární elektrárny v Česku FVE Ralsko ze skupiny ČEZ. Zda ERÚ zkontroloval i tuto elektrárnu, nechtěla Vitásková upřesnit.

Po následné analýze úřad rozhodne, s jakými subjekty obnoví řízení, které může v krajním případě vést ke „zneplatnění licence“. Ve dvou spisech, u nichž byl podán podnět policii, má ERÚ podezření na spáchání podvodu. V další etapě bude úřad v rámci technické kontroly zjišťovat, zda energetické zdroje skutečně vyrobily uváděné množství energie.

Celkem úřad zkontroluje 180 licencí pro solární elektrárny s výkonem cca 500 MW a roční podporou asi sedm miliard korun; po celou dobu jejich životnosti by měly získat podporu asi 140 miliard korun. Úřad chce všechny elektrárny prověřit do konce letošního roku.

Alena Vitásková, ERÚAlena Vitásková, ERÚ|CTK/Sterba Martin, Fluger ReneAlena Vitásková

Výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák nechtěl výsledky kontrol ERÚ příliš komentovat, nic konkrétního podle něj totiž ze strany ERÚ nezaznělo.

Alena Vitásková také apelovala na poslance, aby urychleně podpořili návrh zákona o podporovaných zdrojích energie, který počítá s ukončením podpory obnovitelných zdrojů uvedených do provozu po letošním 31. prosinci. Pokud by tak neučinili, hrozí Vitásková zvýšením ceny elektřiny pro konečné odběratele. Partnerem v tomto úsilí je podle šéfky úřadu předseda hospodářského výboru a stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).

Kuba: Novela bude schválena včas

Ministr průmyslu a obchodu v demisi Martin Kuba (ODS) ale předpokládá, že novela bude schválena včas, podle něj existuje politická shoda. „Předpokládám, že se všechny strany v parlamentu budou chovat zodpovědně k peněženkám občanů i firem, které už často mají problém s konkurenceschopností kvůli cenám elektřiny,“ řekl Kuba.

„V současné době je návrh MPO na změnu zákona projednáván v meziresortním připomínkovém řízení. Připomínky je možné uplatnit zhruba do poloviny července. Po jejich vypořádání bude návrh předložen k projednání vládě,“ doplnil mluvčí MPO Tomáš Paták.

Vitásková také kritizovala přípravu novely energetického zákona z dílny ministerstva průmyslu a obchodu. K tvorbě zákona údajně nebyl ERÚ vůbec přizván a ministerstvo jej půl roku připravovalo pouze ve spolupráci s regulovanými subjekty. „ERÚ považuje takto připravený zákon za paskvil a navrhuje začít projednávat novelu v podstatě od začátku i přes to, že se letos novela nestihne připravit do legislativního procesu,“ řekla šéfka regulačního úřadu.

Na návrhu MPO se úřadu nelíbí například to, že by licence měly být udělovány na dobu neurčitou nebo že se do výpočtu regulovaných cen promítají například závazky držitelů licencí. Podle ministerstva ale byla příprava standardní. Vitásková dnes zopakovala, že podpora obnovitelných zdrojů ohrožuje konkurenceschopnost tuzemských podniků. Stejná slova zaznívají od českých průmyslníků.

ERÚ zároveň prosazuje omezení, aby veřejné prostředky získávali pouze ti, kdo prokážou vlastnictví elektrárny a z jakých zdrojů byla postavena. Podle Vitáskové totiž zhruba 15 miliard korun mizí v zahraničí na účtech neznámých akcionářů.

Ilustrační fotoIlustrační foto|Euro Martin PinkasObnovitelné zdroje podle Vitáskové ohrožují průmysl

„Jde o předčasný tlak, v příštím roce nic nehrozí,“ sdělil Sedlák. Jediným výrazně rostoucím zdroje jsou podle něj bioplynové stanice. „U tohoto zdroje však ERÚ již v květnu oznámilo, že pro příští rok nevypíše podporu vzhledem k dosažení cíle pro bioplynové stanice v Národním akčním plánu pro obnovitelné zdroje. Obdobné opatření se týká i solárních elektráren. Tlak na novelu pak v tomto světle ztrácí smysl,“ poznamenal.

Dodal, že ERÚ i návrh novely zákona o podporovaných zdrojích zcela pomíjí oblast podpory kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET) či nově zavedenou podporu spalování netříděného komunálního odpadu, která může podle něj v letošním roce vyrůst až ke dvěma miliardám korun.

„Podporované zdroje KVET jsou přitom v Česku z většiny tvořeny spalováním fosilních paliv, které mají negativní vliv na životní prostředí i zdraví obyvatel. Nesystémová podpora spalování opadu pak bude brzdit ekonomičtější recyklaci,“ sdělil Sedlák.

Mirek Dušín a Bratrstvo kočičí pracky

Vitásková zopakovala, že se podpora obnovitelných zdrojů energie úplně vymkla kontrole. „Bratrstvo kočičí pracky si vytvořilo solární byznys. Ve Stínadlech bylo nebezpečno, jak v určité části tohoto byznysu,“ sdělila Vitásková ke kontrolní akci, kterou ERÚ pracovně pojmenoval Rychlé šípy.

„Pokud bude někdo hledat Mirka Dušína, tak v tomto rozpadu společnosti bude třeba Dušínů mnoho, pokud chceme něco napravovat,“ sdělila Vitásková.

Na podporu obnovitelných zdrojů letos poputuje 44,4 miliardy korun. Z této sumy zaplatí 11,7 miliardy stát z rozpočtu, zbytek odvádějí spotřebitelé.