Sberbank přišla o generálního ředitele, Edin Karabeg skončil

Končící generální ředitel Sberbank Edin Karabeg

Končící generální ředitel Sberbank Edin Karabeg Zdroj: Sberbank

V čele Sberbank skončil bankéř Edin Karabeg
2
Fotogalerie

Po třech letech odchází z čela tuzemské Sberbank Edin Karabeg. Informaci deníku E15 potvrdila mluvčí Sberbank Radka Černá. „Skončilo mu funkční období, měl časově omezený mandát na tři roky, který mu vypršel. V současné době povede banku místopředseda představenstva a finanční ředitel Dušan Baran,“ uvádí Černá.

Důvod odchodu banka nekomentovala. „Edin Karabeg se rozhodl po více než osmi letech úspěšného působení v rámci Sberbank Europe skupinu opustit a věnovat se jiným projektům,“ říká Černá. 

Za odchodem Karabega jsou však podle informací E15 z finančních kruhů vztahy s vedením mateřské společnosti Sberbank Europe. „Nesedl si s šéfkou ve Vídni (Sonja Sarközi – pozn. red.), která mu neprodloužila mandát,“ upozorňuje zdroj z finančních kruhů obeznámený s děním v bance.

Na svém konci se však mohl podepsat i Karabeg. „Udělal taktickou chybu, nasliboval jim hory doly,“ dodává další finančník s tím, že si bývalý šéf Sberbank nevytvořil patřičné rezervy do těžkých časů.

Banka zároveň dosahovala v minulých letech zisků i za cenu výrazných úspor, takže už nezbylo příliš prostoru pro další škrty. Výsledkem je neradostný vývoj hospodaření Sberbank v minulém roce. 

Za tři kvartály uplynulého roku totiž banka dosáhla zisku ve výši pouze 66,2 milionu korun. Sberbank CZ je přitom klíčovou bankou celé skupiny, a její hospodaření tak ovlivní celou Sberbank Europe. „Je to brutální propad. Je možné, že vídeňské vedení muselo udělat razantní akci, aby je nevyrazili,“ komentuje konec Karabega jeden z finančních zdrojů.

Za celý loňský rok se proto dá očekávat výrazný propad hospodaření kvůli koronakrizi, která poškodila hospodaření celého bankovního sektoru. Banky  musely vytvářet opravné položky na problémové úvěry a rovněž se jim propadly výnosy kvůli snížení sazeb ze strany České národní banky.

O novém šéfovi tuzemské Sberbank není zatím rozhodnuto. „Generálního ředitele jmenuje dozorčí rada mateřské společnosti Sberbank Europe sídlící ve Vídni,“ dodává mluvčí. 

Karabeg nastoupil do banky v roce 2018, kdy v čele vystřídal Vladimíra Šolce. Před nástupem do české Sberbank působil pět let jako šéf Sberbank BH v Bosně a Hercegovině. Vystudoval obor Business Administration ve Vídni. 

V posledních letech se bance dařilo, když v roce 2019 vzrostl její čistý zisk o 43 procent na 539 milionů korun. Přispěly k tomu vyšší čisté výnosy z poplatků a provizí, vyšší úrokové výnosy a zároveň snížení provozních nákladů.

„Dokončili jsme několik klíčových projektů, jako jsou migrace portfolia karet na novou platformu a další zjednodušení organizační struktury. Pokračovali jsme v přísné kontrole nákladů, což se promítlo do zlepšení poměru nákladů a výnosů ze 68,5 na 61,5 procenta,“ uvedl dříve Karabeg.