Křetínský chystá s EPH masivní expanzi, nevylučuje vstup na burzu

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: Robert Zlatohlavek, E15

Šéf a spolumajitel Energetického a průmyslového holdingu (EPH) Daniel Křetínský má velké plány. V nejbližších měsících chystá agresivní expanzi a pomocí akvizic chce ztrojnásobit provozní zisk (EBITDA) na zhruba na jednu miliardu eur. A připravuje obchod, který by mohl být největší investicí české firmy v zahraničí vůbec. Jde o koupi polovičního podílu ve Slovenském plynárenském priemyslu (SPP). Rozhodnuto bude do tří měsíců, řekl Křetínský.

„Chceme využít dnešní doby pro to, abychom ve velmi krátkém horizontu dramaticky zvětšili EPH. Naší vizí je dosáhnout stavu, kdy naše struktura bude přesahovat EBITDA na úrovni jedné miliardy eur,“ řekl na Mezinárodním energetickém regulačním fóru šéf EPH. „Následujících 12 měsíců, a možná i méně než 12, bude z pohledu našich záměrů zcela kritických,“ dodal.

K možné koupi 49procentního podílu v SPP od společností Gaz de France a E.ON řekl: „Tato jednání nemohu do bližších detailů komentovat, mohu pouze říci, že očekávám jejich uzavření - ať už úspěšné, nebo neúspěšné - nejpozději do tří měsíců.“

Dodal, že EPH sleduje ještě dvě až tři akviziční záměry v oblasti regulovaných aktiv v Česku a na Slovensku. Jedná také o převzetí jedné elektrárny v Německu, která je odběratelem uhlí od jeho tamních dolů Mibrag, a koupi podílu v další elektrárně. Příležitosti k expanzi vidí Křetínský rovněž v oblasti obnovitelných zdrojů, zejména větrné energetiky, kterou označil za nákladově efektivnější než fotovoltaiku.

Křetínský dále řekl, že EPH je připraven předložit nabídku na převzetí hnědouhelné elektrárny od společnosti ČEZ. Nicméně kvůli nedořešeným sporům o dodávky hnědého uhlí s těžební firmou Czech Coal neočekává, že by ČEZ mohl za toto aktivum získat cenu plně odpovídající hodnotě eletrárny.

Daniel Křetínský, EPHDaniel Křetínský, EPH|Foto E15 Robert Zlatohlavek

EHP má na další akvizice připraveny zhruba tři miliardy eur. Zdroje z bankovního sektoru minulý týden řekly agentuře Reuters, že EPH je blízko dohodě s bankami o šestiletém klubovém úvěru v objemu do 1 miliardy eur, což by byla zatím největší transakce tohoto typu v Česku.

Křetínský dodal, že EPH chce v budoucnu upravit strukturu aktiv tak, aby byl vnímám jako integrovaná utilita s převahou regulovaných a dlouhodobě kontrahovaných činností, jež mají lepší ocenění na trhu v poměru k EBITDA než výrobci elektřiny.

Půjde EPH na burzu?

Efektivnější struktura by také měla holdingu umožnit případné umístění na burzu formou primární nabídky akcií (IPO), pokud by se k tomu jeho vlastníci rozhodli. „Pokud by ambicí mělo být provést IPO, což u EPH nemůžeme vyloučit, tak musíme strukturu budovat tak, na IPO byla připravena,“ řekl Křetínský.

V současnosti holding vlastní více než 20 firem v oblasti elektroenergetiky, teplárenství a těžby hnědého uhlí. Za rok 2010 vykázal výnosy 46 miliard korun a zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací ve výši 9,4 miliardy korun.

EPH se stal v posledních několika letech ambiciózním hráčem v energetickém sektoru, když se mohl opřít o silnou kapitálovou základnu finančních skupin PPF Petra Kellnera a J&T, jež každá ovládá 40 procent holdingu. Zbývající podíl drží sám Křetínský.

Vlastnická struktura EPH

Holding společně vlastní skupina PPF (40 procent), J&T (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent). EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag a polské doly Silesia. Holding měl loni provozní zisk před odpisy 320 milionů eur (asi osm miliard korun).