Křetínský s Belgičany buduje alianci pro nákup plynovodů

Daniel Křetínský, EPH

Daniel Křetínský, EPH Zdroj: Foto E15 Robert Zlatohlavek

Obří tendr na nákup českých plynovodů Net4Gas se může stát pro podnikatele Daniela Křetínského, Petra Kellnera a Patrika Tkáče odrazovým můstkem k dalšímu nástupu na evropském plynárenském trhu. Informace deníku E15 potvrzují, že Energetický a průmyslový holding (EPH) těchto podnikatelů předložil nabídku na Net4Gas společně s dalšími dvěma partnery – fondem privátního kapitálu Global Infrastructure Partners (GIP) a belgickým provozovatelem plynovodů Fluxys.

Jako první se o tomto spojenectví zmínila agentura Dow Jones. O námluvách s GIP jako finančním investorem se už spekulovalo, ze strategického hlediska je však mnohem důležitější spolupráce s Belgičany, kteří se chtějí stát evropským lídrem v přepravě plynu.

Kromě Belgie získala společnost Fluxys už dříve podíly v německém plynovodu TENP a švýcarském Transitgas. Ty jsou klíčové pro přepravu norského plynu, nyní Belgičané společně s italskou firmou Snam chystají posílení infrastruktury například pro přepravu alžírského plynu do Británie.

Účast firmy Fluxys v tendru společně s Křetínského EPH je dobrou zprávou i pro prodejce českých plynovodů – německou skupinu RWE. Vyšší zájem a možnost silnějšího napojení na západní Evropu může tlačit cenu nahoru – v každém případě bude v řádu desítek miliard korun.

Když k tomu přidáme plány severojižního propojení plynovodů přes české území, mohly by se tím vyvažovat dřívější nepříznivé zprávy z Ruska, kde se hovoří o možnosti obejít při přepravě strategické suroviny Ukrajinu. Právě na ukrajinské plynovody je dosud Net4Gas navázán přes Slovensko.

Pokud jde o dalšího partnera EPH, zakladateli fondu Global Infrastructure Partners jsou banka Credit Suisse a General Electric. Očekává se, že případná majetková účast tohoto finančního investora v Net4Gas by byla časově omezená.
Zatím není zcela jasné, kolik zájemců o Net4Gas ještě zůstává ve hře. Kromě společné nabídky EPH, GIP a belgické Fluxys, by to měla být podle agentury Reuters už pouze česká skupina KKCG podnikatele Karla Komárka. Agentura Dow Jones uvedla, že zájemců může být více a že by mezi nimi měla být další mezinárodní investiční skupina Macquarie.

Vize hustšího a dokonalejšího propojení Evropy různými plynovody by měla v konečném důsledku vést k tomu, že se zcela změní trh – sníží se závislost na jednotlivých plynovodech včetně těch z Ruska a k dispozici bude dostatek suroviny z různých koutů světa. To vše by znamenalo tlak na snižování ceny plynu. Jeho přeprava by ovšem zůstala atraktivním odvětvím.