Křetínský usiluje o miliardové britské kontrakty na zajištění stability elektrické sítě

Elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu

Elektrárna Eggborough, která patří pod křídla Energetického a průmyslového holdingu Zdroj: Deut, Wikimedia Commons

Podnikatel Daniel Křetínský se prostřednictvím společnosti EP UK Investments uchází o kontrakty na zajišťování stability britské energetické sítě. Vedle něj se do „kapacitní aukce“ na rok 2026 hlásí například i švýcarský obchodník s energiemi a komoditami Vitol. Úspěšní uchazeči by měli být známi ještě tento měsíc, píše The Guardian.

Každoroční aukce stanoví cenu, za kterou budou provozovatelé elektráren a bateriových úložišť udržovat svá zařízení připravená v pohotovosti pro případ náhlé potřeby zvýšených dodávek elektřiny.

Stávající zařízení získávají jednoleté kontrakty, nová zařízení mohou získat smlouvu na 15 let, aby měli investoři jistotu pokrytí svých vkladů. Platby za připravenost se pohybují ve stovkách milionů liber.

Křetínského společnosti ve Spojeném království vlastní plynové elektrárny Langage, South Humber Bank, Ballylumford, Tynagh Energy a elektrárnu Lynemouth spalující biomasu. S prvními dvěma elektrárnami se uchází o roční smlouvy. EP UK Investments má také zájem o patnáctiletý kontrakt na plynovou elektrárnu, kterou navrhuje postavit u své stávající uhelné elektrárny Eggborough.

Podle Guardianu by EP UK Investments za patnáctiletý kontrakt u této elektrárny čerpala přes 840 milionů liber (22,4 miliardy korun). Stávajícím Křetínského elektrárnám by roční kontrakty mohly vynést přes 64 milionů liber (1,7 miliardy korun).

V aukci, která se koná 21. února, chce britská vláda získat kapacitu 42 až 45 gigawattů. Vlastníci stávajících elektráren plánují přihlásit zdroje o kapacitě 39 gigawattů. To znamená, že aukce podpoří stavbu nových zdrojů o výkonu tří až šesti gigawattů.

Pozn. redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.