Krize v Kerčském průlivu ohrožuje Nord Stream 2, německá podpora projektu může oslabit

Nord Stream 2

Nord Stream 2 Zdroj: profimedia.cz

Anglea Merkelová na setkání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem
Vladimir Putin
3
Fotogalerie

Incident vojenských lodí v Kerčském průlivu z předminulé neděle opět zažehl debatu o možném zpřísnění protiruských sankcí. Rozpor mezi Ruskem a Ukrajinou rozhýbal také německou politickou scénu, kde se tématem stala plánovaná stavba plynovodu Nord Stream 2. Berlínská vláda je pod tlakem kritiků, kteří chtějí, aby od kontroverzního projektu ustoupila.

O rozšíření plynovodu Nord Stream 1 se vedou bouřlivé diskuze v Německu i celé Evropě dlouhodobě – německá vláda v čele s Angelou Merkelovou sice stavbu obhajuje s tím, že jde o „komerční projekt“, který má omezit problémy s dodávkami plynu přes Ukrajinu, kritici však tvrdí, že až příliš zvyšuje závislost Evropy na ruském plynu. V posledních měsících se Berlín zaobíral jinými problémy a debaty na toto téma se na čas uklidnily, incident v Kerčském průlivu se však stal novou rozbuškou, která kritiky stavby opět donutila se ozvat.

Projekt minulý týden zpochybnil například Friedrich Merz – kandidát na již brzy uvolněný předsednický post Křesťanskodemokratické unie (CDU). „Čím více se konflikt stupňuje, tím více se nabízí otázka: Je opravdu správné, že budeme toto potrubí pokládat?“ prohlásil Merz s odkazem na eskalující krizi mezi Ukrajinou a Ruskem. Není však jediným zástupcem německé politické scény, který projekt v hodnotě 11 miliard dolarů (zhruba 251 miliard korun) budovaný pod hlavičkou ruského Gazpromu v posledních dnech zpochybnil.

„Určitě tlak na vládu, aby vzdala podporu projektu Nord Stream 2, roste. Protože chování Ruské federace vůči Ukrajině přitvrzuje a čím je konflikt vyostřenější, tím víc roste obava, že německá politika není dostatečně efektivní v tom, jak ovlivňovat jednání Ruska vůči Ukrajině. Tím se zpochybňuje celá schopnost německé politiky jednak zprostředkovávat vztahy mezi konfliktními stranami a za druhé regulovat chování agresivní strany, tedy Ruska,“ říká pro INFO.CZ odborník na německou politiku z FSV UK Vladimír Handl, podle kterého se kvůli námořnímu incidentu v Kerčském průlivu debata o Nord Streamu 2 dostává do nové fáze.

„Incident v Kerčském průlivu je pro Německo velice hořkým okamžikem, protože místo toho, aby byl konflikt po letech vyjednávání alespoň zmražený a postupně docházelo k jeho urovnání, se rozhořel na další frontě. Rusko vůbec nebere ohled na to, že to zhorší vztahy se Západem a v kontextu Německa to povede ke ztížení realizace projektu Nord Stream 2. Je otázkou, co německá politika svojí systematickou prací, vlivem a sankční politikou může dosáhnout, ale teď se ukazuje, že tento dosah je velmi omezený, což kritici Nord Streamu 2 samozřejmě zdůrazňují,“ dodává odborník.

Pokračování článku si mnůžete přečíst na webu INFO.cz >>>