Liglass Trading musí kvůli kontroverzní kyrgyzské zakázce vyplatit Rusy. Čas se firmě krátí

Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ.

Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ. Zdroj: ČTK

Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ.
Areál v Líšném u Železného Brodu na Jablonecku, kde mají sídlo společnosti Liglass, a. s., a Liglass Trading CZ.
Michal Smelík (vpravo) stvrzuje smlovu se zástupcem kyrgyzské vlády. Tleská jim prezident Almazbek Atambajev.
4
Fotogalerie

Česká společnost Liglass Trading, která letos získala v Kyrgyzstánu zakázku na dostavbu vodních elektráren, musí do poloviny září vyplatit ruskou energetickou společnost RusGidro. Od ní celý projekt přebírá. Liglass Trading má zaplatit 37 milionů dolarů (819 milionů korun), jež Rusové do elektráren dosud investovali. Od začátku však panují pochybnosti, zda neznámá česká firma náročný projekt finančně a technologicky zvládne.  

Česká firma Liglass Trading CZ se s kyrgyzskou vládou definitivně dohodla na výstavbě kaskády vodních elektráren na řece Naryn. Zbývá už jen jeden háček. Podle kyrgyzských médií běží od 4. srpna, kdy došlo k oficiálnímu schválení dohody, 30denní lhůta, která potrvá do poloviny září, kdy musí česká firma vyplatit ruské energetické společnosti RusGidro 37 milionů dolarů (819 milionů korun) na koupi podílu ruské firmy ve společnosti Verchně-narynskije GES. Ta měla projekt na starosti. Pokud tak čeští podnikatelé neučiní, smlouva bude vypovězena.

Vyplacením Rusů by podle kyrgyzského prezidenta Almazbeka Atambajeva měla skončit kritika českého převzetí výstavby elektráren. V tamním i českém tisku se totiž objevily pochybnosti, zda má železnobrodská společnost Liglass Trading zkušenosti a finance na tak velký projekt. Média například upozornila, že firma oficiálně sídlí v polorozpadlém chátrajícím objektu.

Obrat firmy se navíc pohybuje v řádu stovek tisíc korun, ale v Kyrgyzstánu přitom půjde o stovky milionů korun. Celková výše investic české firmy v první etapě údajně dosáhne 230 milionů dolarů (5,1 miliardy korun), později se mají náklady vyšplat až na 700 milionů dolarů (15,9 miliardy korun). Výstavba má být hotová za čtyři roky.

Ruská firma začala již na projektu dvou velkých a desítek menších vodních elektráren na řece Naryn pracovat, když kyrgyzský prezident smlouvu v srpnu 2015 vypověděl s tím, že firma neplnila své smluvní povinnosti a že nemá na dostavbu elektráren dostatek peněz. Rusové oponují, že dohoda byla jednostranně porušena ze strany Kyrgyzstánu.

Letos ve výběrovém řízení na dostavbu elektráren uspěla česká firma Liglass Trading CZ, kterou kyrgyzské straně doporučil prezident Miloš Zeman a jeho kancléř Vratislav Mynář. Společnost přitom není v odborných kruzích známá, ani Mynář sám prý předtím se zástupci firmy nikdy nemluvil. Za českou firmu lobboval prý jen proto, že jí chtěl pomoci.

„Smlouva s Liglassem poškozuje pověst naší země nejen v Česku, ale v celé Evropské unii. Svou přítomností při podpisu smlouvy prezident Aslambek Atambajev pošpinil pověst svou i své země. Je třeba zjistit, jak se to mohlo stát,“ zkritizoval v červenci obchodní dohodu bývalý kyrgyzský ministr zahraničí Alikbek Džekšenkulov, který před lety působil jako velvyslanec v České republice. Podle něj by kyrgyzská strana měla dohodu okamžitě vypovědět.

Jednatel firmy Michael Smelík všechny pochybnosti odmítl. Firma už podle něj v Kyrgyzstánu proinvestovala několik milionů dolarů a víc než milion musela složit v souvislosti s výběrovým řízením na prestižní zakázku.