Likérkám vadí povinné kamery, jejich účinnost je prý sporná

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Požadavky celníků na povinné kamery v likérkách jsou podle Unie výrobců a dovozců lihovin nepřijatelné. Lihovarníkům vadí například vysoký objem dat, které by měli uchovávat, či nákladný záložní zdroj. Budou proto ještě s celní správou jednat. Generální ředitelství cel prý ale přípravy kamerových systémů s firmami konzultuje a údajně je přizpůsobuje podmínkám konkrétních likérek.

Lihovarníci si musí kamerové systémy pořídit do začátku března. Kamery musí být ze zákona všude, kde se kolkují lahve s alkoholem, a v daňových skladech. Na konci ledna Celní správa ČR zveřejnila podmínky pro kamerové systémy.

Měly by být třeba připojeny k záložnímu zdroji elektřiny, aby při výpadku pracovaly ještě šest hodin. Záznamy mají být ukládány na serveru přístupném celníkům, a to po 70 dní. „Opatření v této podobě by byla pro většinu výrobců zničující. Byli by zatíženi enormními náklady, a navíc by účinnost opatření byla v řadě případů sporná,“ míní ředitel unie Jaroslav Burkart.

Nároky na objem uložených dat by si podle unie vyžádaly až milionové investice a přenos dat by mohl ohrozit informační systémy firem. „Domluvili jsme se s celní správou, že budeme společně jednat a pokusíme se nalézt takovou variantu, která povede k cíli, ale nebude přitom způsobovat zbytečné škody,“ uvedl prezident unie likérek Petr Pavlík.

Požadované vlastnosti kamerových systémů uvedené na webu celní správy ale neplatí podle mluvčího celníků Jiřího Bartáka stoprocentně pro každou likérku. „Zveřejněná specifikace uvádí, co všechno lze využít pro efektivní kontrolu. Konkrétní kvalita vybavení však bude záležet na individuálních podmínkách firem, třeba na vzdálenosti kamer od sledovaných objektů,“ sdělil ČTK.

Podle Bartáka jednají celníci průběžně jak s Unií výrobců a dovozců lihovin, tak s jednotlivými firmami. Doporučil likérkám, aby se před přípravou kamerového systému obrátily na příslušný celní úřad, který pak s nimi projedná, zda je kamerový dohled ve firmě dostatečný.

Likérky by ale chtěly místo kamer přímý dozor celníků. „Unie bude nadále navrhovat alternativu v podobě zavedení nepřetržitého fyzického celního dohledu v místech značení lihu. Tento způsob se již osvědčil v okolních zemích a v poměru vynaložených nákladů a dosažených výsledků se jeví jako optimální,“ uvedl Burkart.