Litevský ministr prosí o americký plyn. Zmírnil by ruský tlak

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jeremy Buckingham CC BY 2.0 Flickr

Litevský ministr energetiky Jaroslav Neverovič vyzval americké zákonodárce k urychlenému uvolnění vývozu stlačeného zemního plynu (LNG) z USA do Evropy, který vláda prezidenta Baracka Obama zatím brzdí. Přimluvila se za to i vlivná demokratická senátorka Mary Landrieuová.

Americký plyn by zmírnil ruský tlak na evropské spojence USA, prohlásila Landrieuová.

Neverovič vyzval zákonodárce, aby obešli zdlouhavý federální proces povolování dodávek plynu do jiných zemí než několika států, s nimiž mají USA dohodu o volném obchodu. Kongres by podle něj měl označit dodávky plynu spojeneckým zemím za věc národního zájmu. „Posílí to kupce, takže bychom se nemuseli tolik poutat k dlouhodobým kontraktům (s Ruskem),“ řekl ministr podle agentury Reuters.

Neverovič poukázal na to, že Rusko je nyní pro Litvu jediným dodavatelem plynu a země kvůli sporům s ruským dodavatelem Gazprom platí nejvyšší ceny v Evropě. To podle něj hraničí se zneužíváním.

Americký vývoz LNG by mohl být „mocným geopolitickým nástrojem“, který by ruského premiéra Vladimira Putina dotlačil ke snižování cen v Evropě, uvedla Landrieuová. Ta patří mezi devět amerických činitelů, jimž Rusko oplátkou za americké sankce za připojení Krymu zakázalo vstup do země. „To poslední, co Putin a jeho spojenci chtějí, je konkurence z USA v energetice,“ řekla Landrieuová.

Moskevské kohoutky

Ukrajinská krize a přechod Krymu pod Rusko v Evropě prudce zvýšily obavy o energetickou bezpečnost. Moskva kvůli sporům s Ukrajinou v minulých letech několikrát přerušila dodávky plynu na západ. Evropa dovozem ruského plynu pokrývá zhruba čtvrtinu své poptávky po této strategické surovině a závislost na Rusku stoupá směrem k východu.

Spojené státy díky prudkému nárůstu těžby loni vystřídaly Rusko na pozici největšího producenta plynu na světě a ceny plynu v USA jsou nyní proti Evropě zhruba třetinové. To vede tamní těžaře k tlaku na uvolnění vývozu. Tyto tlaky výrazně zesílily po ukrajinské krizi. Uvolnění vývozu už nepodporují jen republikáni, ale i řada demokratů.

Ve středu by měl výbor pro energetiku Sněmovny reprezentantů jednat o opatření, které by umožnil vývoz LNG bez federálního povolování. Americké firmy by díky němu mohly vyvážet plyn do všech 159 zemí Světové obchodní organizace (WTO). Vláda podle Reuters k tomuto návrhu žádný oficiální postoj nezaujala.

Země visegrádské čtyřky včetně České republiky se tento měsíc obrátily na Spojené státy s výzvou, aby rozšířily vývoz svého břidlicového plynu do Evropy. Poslaly ji šéfovi Sněmovny reprezentantů, republikánovi Johnu Boehnerovi, u něhož se dočkali vstřícné odezvy.