Martin Roman v čele ČEZ skončil. Prý podlehl tlaku premiéra

Martin Roman

Martin Roman Zdroj: mediafax

Martin Roman už není generálním ředitelem a předsedou představenstva energetické společnosti ČEZ. Podal rezignaci a dozorčí rada společnosti ji následně přijala. České televizi to řekl dosavadní šéf dozorčí rady Martin Říman (ODS), kterého Roman na této pozici vystřídá. Novým ředitelem ČEZu by měl být zvolen současný výkonný ředitel firmy Daniel Beneš. Média spekulují, že Romanovo odstoupení nebylo zcela dobrovolné, jak sám Roman tvrdí.

Podle mluvčího vlády Jana Osúcha skončil Roman v čele společnosti ČEZ na vlastní žádost. Dnes to potvrdil také ministr financí Miroslav Kalousek. „Akcionářská práva v ČEZ vykonává ministr financí. Kdybych tento krok nepokládal za správný, nestal by se. Mohu potvrdit, že důvodem)odchodu Romana z postu generálního ředitele ČEZ) byla vlastní žádost,“ uvedl Kalousek.

V médiích se ale spekuluje, že Romanův odchod je „dobrovolný“ pouze navenek. Například podle serveru motejlek.com je za koncem Romana v čele ČEZu hlavně to, že nedokázal čelit tlaku premiéra Petra Nečase na odvolání ředitele úseku fúzí a akvizic Vladimíra Schmalze a raději odstoupil. Schmalz se přitom znelíbil pražské ODS.

„Pražští kmotři“ v čele s Romanem Janouškem prý Schmalzovi nemohou odpustit, že se přidal na stranu pražského primátora Bohuslava Svobody. Odchod jednoho z jedenácti klíčových manažerů ČEZ má být také „demonstrace síly“ této skupiny, dodal motejlek.com s tím, že dalším krokem bude útok na samotného primátora. Premiér Nečas pak v této hře figuruje pouze jako prostředník, který vykonává vůli vlivné skupiny straníků.

Ve vedení energetického koncernu nicméně nelze očekávat žádné převratné změny, nástupce Romana Daniel Beneš je prý dosavadnímu šéfovi firmy názorově velmi blízký. Ani Roman ale ČEZ neopustí docela, měl by se přesunout do čela dozorčí rady, dodává motejlek.com.

Roman ale tvrdí, že svůj odchod plánoval dlouho. „Před několika měsíci jsem oznámil panu premiérovi, že bych chtěl skončit jako předseda představenstva a generální ředitel ČEZ. Pan premiér mě požádal, zda bych mohl své dlouholeté zkušenosti zúročit jako předseda dozorčí rady. Tuto nabídku jsem přijal,“ řekl pro Lidové noviny.

Toto tvrzení ale popírají premiérovi blízcí spolupracovníci. „Nic o tom nevím a silně o tom pochybuju,“ řekl deníku Dnes Nečasův poradce Jiří Sezemský.

Podle zdrojů blízkých premiérovi podrazily Romanovi nohy informace švýcarské prokuratury, která zkoumá privatizaci Mostecké uhelné společnosti a vlastnickou strukturu plzeňské Škody Holding, na jejíž privatizaci se měl Roman podílet, napsaly Hospodářské noviny.

Exšéf ČEZu to ale popírá. „Nikdy jsem nebyl, přímo ani nepřímo, akcionářem, ani podílníkem, ani ovládající osobou Škoda Holding. Veškerý vztah k této firmě jsem ukončil před vstupem do ČEZ,“ uvedl Roman pro Dnes.

Lidové noviny pak připomínají, že vláda nyní řeší několik důležitých rozhodnutí, která mají na ČEZ a Romanovy údajně blízké firmy - jako je plzeňská Škodovka nebo finanční skupina J&T - vliv. V úterý se otevřely obálky s nabídkami do ekotendru, kde je jedním z uchazečů právě tato skupina. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) také chystá na příští týden do vlády návrh na zpoplatnění emisních povolenek, což se výrazně dotkne především ČEZ, míní LN.

Martin Roman

Martin RomanMartin Roman|E15 Anna Vackova

Roman působil v pozici předsedy představenstva a generálního ředitele společnosti ČEZ od roku 2004. Loni v dubnu byl zvolen také do představenstva maďarského ropného gigantu MOL.

Už dříve působil v čele několika společností. Od roku 1999 až 2000 byl předsedou představenstva a generálním ředitelem Škody Plzeň, později (2000-2004) předsedou představenstva a generálním ředitelem Škoda Holding. V letech 2007 až 2009 byl členem dozorčí rady Českých drah.

Roman patří k nejlépe odměňovaným manažerům v zemi, vydělává kolem půl milionu korun hrubého měsíčně. Podle Hospodářských novin vydělal na prodeji akcií z opčního programu ČEZ během několika let zhruba půl miliardy korun hrubého. Část výdělku Roman dává na charitu či vzdělávací projekty.

V létě 2009 se Romanovo jméno objevilo v takzvané toskánské aféře. Rozpoutalo ji zveřejnění fotografií, na nichž byli kromě tehdejšího předsedy ODS Mirka Topolánka také lobbisté a podnikatelé včetně šéfa ČEZ.

Daniel Beneš

Daniel BenešDaniel Beneš|CTK

Předpokládaný nástupce Romana v čele ČEZ. Od června 2007 je výkonným ředitelem firmy, od roku 2010 místopředsedou představenstva. Od dubna 2010 je také předsedou dozorčí rady Severočeských dolů.

Do ČEZu nastoupil jako ředitel úseku nákupů společnosti v roce 2004, předtím v letech 2000 až 2004 šéfoval závodu Tchas.

Koncem dubna 2009 prodalo zastupitelstvo Prahy 1 Benešovi prostory v domě v prestižní Pařížské ulici. Za prostory o rozloze asi 375 metrů inkasovalo od Beneše téměř 30 milionů korun. Opozice tehdy prodej kritizovala kvůli údajně nízké prodejní ceně.