Mezi české příležitosti v Maroku patří stavebnictví a energetika

Maroko, ilustrační foto

Maroko, ilustrační foto Zdroj: Niels Broekzitter CC BY 2.0 Flickr

Region severní Afriky se v nadcházejících letech může stát jednou z klíčových oblastí pro velké světové ekonomické hráče. Nabízí levnou pracovní sílu, rostoucí ekonomiky a prostor pro investice do dopravní infrastruktury či alternativních zdrojů energie.

Branou do oblasti, stejně jako k dalším zemím kontinentu, je Maroko, jeden z ekonomických lídrů černého světadílu. Podle české velvyslankyně Michaely Froňkové má i velkou výhodu ve stabilním politickém klimatu. Stejně vyznívá i aktuální Ibrahim Index of African Governance (IIAG) uveřejněný v listopadovém čísle měsíčníku African Business.

Podle něj bylo Maroko v roce 2013 třetí nejstabilnější africkou zemí z hlediska ekonomických příležitostí. Před ním se umístil pouze Mauricius a Jihoafrická republika. Přesto se české firmy v Maroku zatím zabydlují spíše zřídka. „Úspěch zde zaznamenal především Linet, který tady funguje již od roku 2007,“ přibližuje Froňková.

Maroko, kolážMaroko, koláž|E15

Úspěch Linetu, výrobce inteligentních lůžek operujícího v mnoha zemích světa i afrického kontinentu, ukazuje nový sektor, v němž by se české firmy v následujících letech mohly v Maghrebu prosadit. „Samozřejmě infrastruktura a energetika budou velmi významné oblasti. Ještě zajímavější by ale mohl být sektor zdravotnictví a takzvaných sociálních služeb,“ říká Ivan Jukl, vrchní ředitel ekonomické sekce ministerstva zahraničních věcí. Podle ministerstva se v příštích pěti letech očekávají investice marockého státu do zdravotnického sektoru v objemu kolem miliardy dolarů.

Maroko chce stavět nová zdravotnická zařízení, rekonstruovat ta stávající a obnovit nemocniční vybavení. „Maročtí partneři projevují zájem o spolupráci s českými firmami se zkušenostmi v tomto oboru,“ stojí na stránkách českého ministerstva zahraničí. „V těchto oblastech mají velký potenciál takzvaná chytrá řešení postavená na výrazných inovacích, která nabízí hned několik českých podniků,“ dodává Jukl a také připomíná Linet, jenž ve spolupráci s dalšími společnostmi vyrábí celé inteligentní nemocniční pokoje na klíč. Je to ideální doklad toho, že inovace mohou být zbraní proti vysoké neefektivitě, se kterou se snaží bojovat vlády v celé Africe.

Jukl: Velký potenciál mají takzvaná chytrá řešení postavená na výrazných inovacích

České zdravotnictví má navíc v Maroku dobré jméno. „Funguje tu velký sentiment ze šedesátých a sedmdesátých let, kdy zde pracovali například českoslovenští geologové. Platí to i o českých lékařích a sestrách,“ připomíná Froňková. Ta se v minulosti pokoušela například propojit český a marocký tým operující s náročným gama nožem, které jsou v Africe pouze dva a jeden z nich právě v Maroku. Zatím se to ale nedaří.

Podle Froňkové by jedním z důležitých faktorů posílení spolupráce mezi Českou republikou a Marokem bylo zřízení pravidelné letecké linky mezi Prahou a Rabatem. „Původní projekt byl odložen na neurčito, v této chvíli se čeká na zvýšení počtu turistů, ale je to problém slepice a vejce,“ popisuje současný stav velvyslankyně.

Mladým marockým technologům pomáhá při startu také Microsoft

Jednou z globálních firem, které své plány v Maroku realizují nejpilněji, je Microsoft. Maroko byla první země, kde softwarový gigant spustil svou cloudovou akademii pro start-upy. Vybírá si z mnoha projektů mladých lidí, kteří dokážou využít potenciálu virtuálního světa. Jedním z těch, kteří díky Microsoftu přišli s převratným řešením užitečným pro celý svět, je i Maročan Tarik Faldi. Přišel s propojením cloudu a elektronického podpisu, které by v budoucnu mohlo značně usnadnit jednání obyčejných Maročanů se státní správou i firmami.

„Jednoduše posbíráme základní údaje z občanky či pasu, vyfotíme biometrické údaje, sejmeme otisky prstů a zdigitalizujeme podpis. Všechno to uložíme do cloudu a člověk může téměř všechno zahodit a s úřady bude moci navždy jednat výhradně na základě takto uloženého podpisu. Zcela odpadnou jakékoli pokusy o podvod,“ prozradil deníku E15 Tarik Faldi (na snímku z 5. Světového podnikatelského fóra).

Microsoft, v němž Faldi před lety sám pracoval, se tak podílí na ekonomicky potenciálně velmi zajímavém produktu. Přitom Faldimu nepřispěl žádnou konkrétní finanční částkou. „Poskytli mi především hardware a pak to nejdůležitější, přístup do cloudu,“ dodává šéf společnosti Algo, která se v Maroku snaží pomáhat s elektronizací státní správy.

Made in Morocco
Automobilový průmysl, textil, logistika či zemědělská technika. To jsou klíčové sektory, v nichž se Maroku daří získávat investice z Evropy i dalších koutů světa. Do velké míry tak připomíná region střední a východní Evropy v polovině devadesátých let. Díky tomu zde investovalo již několik nadnárodních společností.

Například automobilka Renault v Maroku utratila již miliardu eur a ročně zde vyrobí kolem 400 tisíc vozů. To se projevuje také ve vozoparku Maročanů, většina nových vozů v ulicích metropolí jsou právě z provenience Renaultu. Nálepkou Made in Morocco se chlubí hned několik komponentů pro automobily (světlomety), čímž připomíná nabídku českých společností. Celkový marocký vývoz autoprůmyslu v roce 2013 představoval 2,8 miliardy eur.

Maroko se díky úzkým vztahům s Francií také výrazně podílí na výrobě letecké a vesmírné techniky. Z dalších velkých firem zmiňme například technologické giganty Ubisoft či Dell (outsourcing služeb), největší portugalskou zemědělskou společnost Sovenu, výrobce sportovního zboží Decathlon nebo původně německé firmy Siemens a DB Schenker.