Miliardář Tykač zřejmě ovládne Severní energetickou

Miliardář Pavel Tykač

Miliardář Pavel Tykač Zdroj: ctk

Severní energetickou zřejmě ovládne Pavel Tykač prostřednictvím lucemburské společnosti Haltixar, za kterou podle databáze Prodata právě Tykač stojí. Haltixar už podal na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) žádost o schválení změny majetkových podílů. Firma nedávno oznámila, že ji opustí akcionář Tomáš Fohler. Právě jeho podíl Tykač kupuje. Potvrdil to jeho mluvčí s tím, že se finančník nově stane většinovým vlastníkem Severní energetické. Cenu za koupi neuvedl.

Fohler tak reagoval na rozhodnutí vlády, jež neprolomila limity těžby v dole ČSA, který této společnosti patří. Fohler prostřednictvím firmy Famlen v Severní energetické držel 30 procent. Stejný podíl má ještě Jan Dienstl. Třetím akcionářem v Severní energetické je podle výroční zprávy společnosti za loňský rok Jan Dienstl, který má také třicet procent akcií prostřednictvím společnosti Remlan.

ÚOHS bude posuzovat oblast těžby a dodávek hnědého energetického uhlí, obchodu s elektřinou, velkoobchodních dodávek elektrické energie, centralizovaného zásobování tepelnou energií, poskytování podpůrných služeb elektrizační soustavy a dodávek vedlejších energetických produktů. Rozhodnout o povolení transakce by měl začátkem ledna.

Fohler: Nechci se proto nadále podílet na řízení firmy a jednám o prodeji svého podílu

„Sev.en jsem spoluzakládal s tím, že ji pomohu dále rozvíjet. Rozhodnutím české vlády další těžba uhlí i rozvoj v této oblasti bere za své. Nechci se proto nadále podílet na řízení firmy a jednám o prodeji svého podílu,“ komentoval v polovině listopadu svůj postoj Fohler. Své působení ve firmě ukončí začátkem příštího roku.

Vláda na svém říjnovém zasedání v Ústí nad Labem rozhodla, že limity těžby uhlí prolomí pouze v dole Bílina, kde těží Severočeské doly. Limity na ČSA zůstanou podle usnesení vlády prozatím zachovány. V lokalitě tak bude pokračovat útlum těžby, která skončí kolem roku 2022. Za limity těžby se nachází podle odhadů 750 milionů tun uhlí.

Akcionáři Sev.en připravují nové uspořádání společností opět do jedné skupiny s Vršanskou uhelnou, kterou ovládá Tykač. „V konečném stavu by měl být Sev.en součástí skupiny Czech Coal,“ uvedl už dříve Tykač. V jedné skupině mohou najít uplatnění i zaměstnanci z lomu ČSA, kteří budou muset opustit svá místa kvůli útlumu těžby. Mluvčí Severní energetické doplnila, že veškeré změny jsou podmíněny mimo jiné souhlasem dozorujících orgánů a financujících bank.