Ministerstva se přou o zelenou energii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Návrh zákona, jenž měl ulevit firmám a domácnostem od každoročně se zvyšujících účtů za podporu zelené energie, má řadu trhlin. Upozornilo na to v připomínkovém řízení ministerstvo financí a další státní orgány.

Zákonem chtělo ministerstvo průmyslu určit maximální výši příspěvku na obnovitelné zdroje (OZE) placeného v rámci ceny elektřiny, a to na letošní úrovni 583 koruny za spotřebovanou megawatthodinu. Zbylou část nákladů na OZE mělo uhradit ministerstvo financí ze státního rozpočtu.

Přestože oba rezorty o tom při přípravě zákona jednaly, finance se teď postavily proti. „Nelze souhlasit s navrženým systémem zafixování výše příspěvku poplatku na podporu OZE v ceně elektřiny pro konečného spotřebitele s tím, že zbylé požadované množství finančních prostředků bude nárokováno přímo ze státního rozpočtu,“ napsalo ministerstvo v připomínkách. Letos už na obnovitelné zdroje vyčlenilo 11,7 miliardy korun. A příští rok by to mělo být při zastropování poplatku o zhruba šest miliard více. Přestože MPO v návrhu hovoří o dotaci z rozpočtu ve výši 12,5 miliardy.
Finance proto chtějí vysvětlit i tento výpočet.

Záložní plán podle ERÚZáložní plán podle ERÚ

„Výše příspěvku na OZE vzrostla z 28 korun za megawatthodinu v roce 2006 na letošních 583 korun a přímo ohrožuje konkurenceschopnost českého průmyslu. Budeme proto dál s ministerstvem financí jednat,“ říká Filip Matys z tiskového odboru ministerstva průmyslu.

Poplatek za OZE ovšem není zdaleka jediný, kde se MPO a MF neshodnou. Ministerstvo financí nechce slyšet ani o změně výplaty státní části podpory provozovatelům obnovitelných zdrojů. Ze čtvrtletní úhrady se mělo přejít na měsíční. Stát by to podle financí stálo ještě letos 2,9 miliardy korun.

Ministerstvo průmyslu ovšem argumentuje, že změna žádné další peníze ze státního rozpočtu nevytáhne a že jde o nedorozumění.

Takových nedorozumění je však v návrhu podle připomínkujících institucí více. MPO prý řádně nevyhodnotilo dopady nového zákona, špatně vyčíslilo dopady na státní rozpočet a některá ustanovení jsou v rozporu s předpisy a stanovisky EU. Rezort slibuje, že vše upraví a připomínky co nejrychleji vypořádá. Pak novelu předloží k projednání vládě.