Zpřísnění podnikatelských úvěrů bude pro šmejdy problém, říká Radek Hábl z Mapy exekucí

Radek Hábl

Radek Hábl Zdroj: red

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Skoro desetina české populace se potýká s exekucemi. Část zadlužených doplatila na spotřebitelské úvěry maskované jako podnikatelské, které podléhají volnější regulaci. Této praxi chtějí nyní poslanci zamezit. „Je to dobrý nápad, byť nahrazování spotřebitelských úvěrů podnikatelskými je menší problém, než jsem dříve předpokládal,“ říká zakladatel projektu Mapa exekucí Radek Hábl.

Za jak velký problém popsanou praxi považujete?

Jako velký problém jsem ji viděl zhruba před dvěma lety. Tehdy jsme poukazovali na to, že k ní bude docházet a spotřebitelské úvěry budou nahrazovány podnikatelskými, protože na ně se vlastně zákon o spotřebitelském úvěru nevztahuje. V praxi to ale zase tak velký problém není. Když se bavíme s ostatními dluhovými poradnami, tak tuto praxi jako zásadní problém nevnímají.

Čím to je?

Judikatura se dnes už vyvinula takovým způsobem, že se dají jednotlivé úvěry velmi snadno posoudit. Pokud byl úvěr poskytnut jako podnikatelský a přitom podnikatelský nebyl, společnost tomu člověku pravděpodobně nedlouho před žádostí o úvěr založila IČO. A proti tomu se dá velmi efektivně bránit u soudu. Praxe nahrazování spotřebitelských úvěrů podnikatelskými je problém, ale zřejmě menší, než jsem předpokládal zhruba před těmi dvěma lety. Je ale samozřejmě nutná aktivita klienta.

Část poslanců chce přesto vztáhnout povinnost hlídat schopnost splácet i právě na půjčky živnostníkům. Je to dobrý nápad?

Myslím, že určitě. Už dnes je to poměrně důkladně hlídané. Když banky půjčují peníze, tak si své budoucí klienty, zejména pak podnikatele, jimž půjčují například na start-upy, ověřují. Chtějí vidět jejich byznys plány a další věci.

Nefunguje to v oblasti, kde se to obchází. Pokud se povinnost hlídat rozšíří, tak se podle mě pro banky nic nezmění. Problém to bude pro šmejdy, jejichž podnikání se zkomplikuje.

Poslanci se teprve budou zabývat tím, zda by změny nemohly mít negativní důsledky, například ve ztíženém přístupu k úvěrům. Vidíte vy nějaká možná negativa zpřísnění podmínek pro podnikatelské úvěry?

Slušní poskytovatelé si své klienty prověřují poměrně důkladně, takže tam žádný problém nevidím. Horší přístup k půjčkám by to rozhodně nepřineslo.

Radek Hábl

Vystudoval VŠE na fakultě účetnictví a financí. Jeho profesionální zkušenost zahrnuje více než 11 let v soukromém sektoru, včetně 5 let u IBM. V současné době povzbuzuje systémový přístup k přeměně stávajícího systému zadluženosti. Stojí za projektem Mapa exekucí. Přednáší o finanční gramotnosti a pomáhá jednotlivcům při zadlužení.