Ministerstvo se už léta snaží prodat slovinské papírny. Teď zbyl jediný zájemce

Vipap Videm Krško

Vipap Videm Krško Zdroj: Vipap Videm

Vipap Videm Krško
Vipap Videm Krško
Vipap Videm Krško
Vipap Videm Krško
Evropské závody automobilky Ford
7
Fotogalerie

Ministerstvo financí nadále jedná o prodeji o prodeji slovinské papírenské společnost Vipap Videm Krško, aktuálně s jedním zájemcem. Informoval o tom Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení ministerstva. V září 2017 ministerstvo ČTK sdělilo, že jedná se dvěma zájemci o koupi podniku. V něm má ministerstvo přímý podíl 96,5 procenta.

Jednání se zájemci o koupi firmy jsou podle Vojtěcha složitá. Na prodeji úřad podle něj spolupracuje se slovinskou vládou. „Tamní vláda by přirozeně měla mít zájem na zachování podniku coby významného zaměstnavatele v této lokalitě. Ministerstvo je v kontaktu se slovinským ministerstvem pro hospodářský rozvoj a technologie a v novém roce jednalo v této věci i se slovinským velvyslancem v Praze,“ uvedl Vojtěch.

Ministerstvo se snažilo firmu prodat už v roce 2015, tehdy se ale nepřihlásil žádný zájemce. Mezi hlavní věřitele firmy patří banky a ministerstvem vlastněné firmy Prisko a IMOB. Na konci roku 2016 se hlavní věřitelé firmy dohodli, že se podnik společně znovu pokusí prodat a rozdělí si mezi sebou výtěžek. V březnu 2017 MF oznámilo zahájení prodeje.

Návrh na prodej firmy schválila vláda v květnu 2013. Ministerstvo financí tehdy navrhlo obchodní veřejnou soutěž, jejímž jediným kritériem bude navržená cena. Očekávanou cenu ministerstvo nezveřejnilo.

Český podíl na základním kapitálu firmy je 44,1 milionu eur (zhruba 1,1 miliardy korun). Firma základní kapitál v minulosti snížila z 78,4 milionu eur na 45,7 milionu eur. Snížení kapitálu bylo využito na pokrytí ztrát firmy z předchozích let. V roce 2017 vykázala firma podle výroční zprávy ztrátu zhruba 8,7 milionů eur (cca 224 milionů korun). Firma měla 469 zaměstnanců.

Slovinská papírna Vipap je největší svého druhu na Balkáně. Specializuje se na výrobu novinového papíru, roční produkce činí zhruba 200 tisíc tun novinových a recyklovaných grafických papírů. Česká účast ve Vipapu sahá do roku 1996, kdy papírnu koupila ostravská společnost ICEC.

V té době to byla jedna z největších tuzemských investic v zahraničí. Poté akcie přebrala IPB a následně ČSOB. Ta je nakonec před lety po arbitrážních sporech převedla na Českou konsolidační agenturu. Zbývajících 3,5 procenta firmy tvoří akcie v držení společnosti.